Nedeljom za selo

Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja, 3. aprila ističe rok da poljoprivrednici preregistruju i zamene stare tablice na traktorima, prikolicama i radnim mašinama. Oni koji to ne učine neće moći da učestvuju u saobraćaju, uključujući i atarske puteve. Registracija, koja podrazumeva tehnički pregled i osiguranje, košta do 100 evra. Novina je da ubuduće neće biti trajne registracije, nego će ona morati da se obnavlja svake godine.

Setva šećerne repe je u toku, a za nekoliko dana počeće i setva suncokreta i ostalih prolećnih kultura. Prema procenama, ovogodišnja setva biće nešto jeftinija od lanjske.

Trenutno stanje u voćnjacima je dobro. Zima nije ostavila negativne posledice, ali još nije prošla pretnja od prolećnih mrazeva. Na sednici Radne grupe za unapređenje uzgoja maline, koja je prošle nedelje održana u Čačku, utvrđeno je da je proizvodna cena tog voća u Moravičkom i Zlatiborskom okrugu 110, 9 dinara za kilogram, dok je u Prijepolju i Brusu, gde ne postoje adekvatni uslovi za uzgoj maline, proizvodna cena 139,3 dinara za kilogram.

Pokrajina ove godine za subvencionisanje poljoprivrede izdvaja više od 1, 3 milijarde dinara. Pored toga, vojvođanskim poljoprivrednicima na raspolaganju su i povoljni krediti za unapređenje proizvodnje.

Predstavićemo vam i socijalno preduzeće Radanska ruža iz Lebana, koje se bavi preradom voća i povrća, po tradicionalnoj recepturi. U njihovom teglama je, pored autentičnog ukusa, i mnogo ljubavi.

Urednik i voditelj Davorka Tešić.
broj komentara 0 pošalji komentar
Nedeljom za selo Nedeljom za selo

Autor:
Davorka Tešić

Agrarna politika, poljoprivreda i život na selu, to su teme emisije Nedeljom za selo koja se emituje na talasima Prvog programa Radio Beograda od 16. juna 1946. godine. [ detaljnije ]