Doživeti stotu

Baletska umetnica Sonja Lapatanov penzionisana je u 42. godini, ali vreme i dalje provodi veoma kreativno. Obišla je više od stotinu zemalja sveta i objavila šest putopisnih knjiga. Ovog prepodneva će govoriti o baletskim ulogama u Narodnom pozorištu u Beogradu, o svom rusko-nemačkom poreklu i ukazati na značaj aktivnog starenja za ljude trećeg doba.

A s kojim se zdravstvenim problemima suočava starija populacija i zašto je važno da i u poznijim godinama prevencija bude najbolja zaštita saznaćemo od dr Irene Dželetović Milošević, šefice Kancelarije za zdravlje starih u Gradskom zavodu za javno zdravlje.

Predstavićemo i  novine  u  Biblioteci  Saveza slepih Srbije  "Doktor Milan Budimir". O digitalizaciji, audio-naslovima i knjigama na Brajevom i standardnom pismu govoriće sekretarka  Saveza slepih Srbije Jelena Stojanović i bibliotekarka Marta Banda.

U rubrici za kulturu Svetlana Mladenović će predstaviti roman albanskog pisca Stefana Čapalikua "Svako poludi na svoj način". Reč je o autobiografskom  pogledu  dečaka na rodni Skadar i Albaniju tokom njenog najbolnijeg perioda. Ovo je  prvi  deo piščeve trilogoje u kojoj se prepliću porodična i istorija ove zemlje.

Urednik i voditelj Marina Stojadinović.

Muzički urednik Dragan Dimić.

Radio Beograd Prvi program, 9:05.

Naslovna stranica - Sonja Lapatanov (Foto: Lična arhiva)

broj komentara 0 pošalji komentar
Doživeti stotu Doživeti stotu

Autor:
Marina Stojadinović

Emisija "Doživeti stotu" Prvog programa Radio Beograda već osmnaest godina donosi intervjue i reportaže posvećene starijoj populaciji. U razgovorima s istaknutim stručnjacima iz oblasti socijalne politike, ekonomije, medicine, kulturnog, javnog i sportskog života, emisija se bavi svim aspektima života trećeg doba. Osvrće se na probleme o kojima se malo govori, daje psihološku podršku, korisne informacije o tome gde i kada se može dobiti pomoć, ali i ukazuje na prikriveno i otvoreno zanemarivanje starijih ljudi. Sadrži i redovnu zdravstvenu rubriku koja ima informativni, edukativni i savetodavni karakter u vezi sa nekom bolešću, stanjem, poremećajem ili sezonskom epidemijom. [ detaljnije ]