Nedeljom za selo

Niske jutarnje temperature i mraz krajem marta napravili su štetu u dobrom delu voćnjaka u Srbiji. Najviše su stradale jabuke, ali i pojedine vrste koštičavog voća. Stručnjaci kažu da mora da se prati stanje u zasadima koji su pretrpeli oštećenja i da se agrotehničke mere prilagode nastalom stanju.

Počeli su da teku optimalni rokovi za prolećnu setvu, ali malo ratara je ovih dana na njivama jer je zemlja izuzetno suva.  Stručnjaci savetuju da se najpre seje kukuruz, a tek posle toga suncokret i soja. Setva šećerne repe već je završena.

Analize zemljišta u Savetodavnim stručnim službama više nije besplatna, izuzimajući Vojvodinu gde sve ostaje kao i do sada. Ratari u ostalom delu Srbije zatečeni su novom uredbom koja im povećava troškove, a stručnjaci smatraju da će se to na duži rok negativno odraziti na poljoprivrednu proizvodnju. O tome zašto je neophodna redovna analiza zemljišta razgovarali smo sa savetnicom u Institutu za zemljište u Beogradu Mirjanom Zdravković. Ona kaže da je poljoprivredno zemljište obnovljiv resurs samo pod uslovom da se njime dobro gazduje.

Bili smo i na sajmu hortikulture koji je po 24. put održan u Beogradu.

Urednik i voditelj Davorka Tešić. 
broj komentara 0 pošalji komentar
Nedeljom za selo Nedeljom za selo

Autor:
Davorka Tešić

Agrarna politika, poljoprivreda i život na selu, to su teme emisije Nedeljom za selo koja se emituje na talasima Prvog programa Radio Beograda od 16. juna 1946. godine. [ detaljnije ]