Nedeljom za selo

Zbog višemesečne suše koja je zahvatila Srbiju, Vlada je dala saglasnost da Republička direkcija za robne rezerve poljoprivrednim proizvođačima otpiše dug za mineralno đubrivo u visini od skoro 91 milion dinara. Kako je saopšteno, dug je otpisan zbog toga što je mali broj poljoprivrednika, zbog teških ekonomskih uslova izazvanih sušom, uspeo da izmiri obavezu preuzetog mineralnog đubriva. Ta mera Vlade trebalo bi donekle da smanji troškove prolećne setve koju će većina ratara obaviti tek posle kiše. Stručnjaci kažu da nema razloga za žurbu i da će se setva završiti na vreme i kako treba.

Predstavnici malinara  i Vlade Srbije dogovorili su se da se formira operativni tim koji će biti zadužen da spreči zloupotrebe kod otkupa maline. Radna grupa za malinu utvrdila je da je proizvodna cena crvenog zlata od 110 do 139 dinara. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović smatra da je prva ponuđena otkupna cena maline ohrabrujuća. Stručnjaci ističu da proizvođači moraju da podignu prinose maline kako bi bili konkurentni na tržištu.

Proizvodi sa zaštićenim geografskim poreklom, koji imaju sertifikat i zaštitnu markicu, često su na meti nelojalne konkurencije koja bespravno koristi njihovo ime. Proizvođači se protiv toga bore kvalitetom i edukacijom potrošača.

Predstavićemo vam i Udruženje pčelara iz Gračanice koje opstaje uprkos tome što nema dobru pašu, niti bilo kakve subvencije.

Urednik i voditelj Davorka Tešić. 
broj komentara 0 pošalji komentar
Nedeljom za selo Nedeljom za selo

Autor:
Davorka Tešić

Agrarna politika, poljoprivreda i život na selu, to su teme emisije Nedeljom za selo koja se emituje na talasima Prvog programa Radio Beograda od 16. juna 1946. godine. [ detaljnije ]