Nedeljom za selo

Protekle nedelje bili smo u Sremu, gde su ratari lepo vreme koristili da privedu kraju prolećnu setvu. U Poljoprivredno stručnoj službi Sremska Mitrovica kažu da je setva kukuruza i suncokreta skoro završena,a uskoro će biti zasejana i soja. Pšenica se, zahvaljujući kiši, malo oporavila, a uljana repica je opstala samo tamo gde je bila pod zalivnim sistemima.

Proizvodnja borovnice, koja je sve popularnija u Srbiji, razvija se i u Sremu. O toj proizvodnji po holandskoj tehnologiji razgovarali smo sa agronomom Ratkom Filipovićem. On kaže da  borovnica ima sigurno tržište u Evropi i svetu.

U mačvanskom selu Ravnje porodica Vasić bavi se proizvodnjom povrća. Gaje papriku u plastenicima i na otvorenom, kao i kornišone za poznatog nemačkog kupca. Zahvaljujući tome, kao i maloj stočarskoj proizvodnji, pristojno žive sa samo dva hektara zemlje.

Bili smo i na salašu porodice Šuljmanac kod Sremske Mitrovice, gde  je vreme stalo, ali cveta ljubav, poštovanje i poverenje.

Urednik i  voditelj Davorka Tešić. 

broj komentara 0 pošalji komentar
Nedeljom za selo Nedeljom za selo

Autor:
Davorka Tešić

Agrarna politika, poljoprivreda i život na selu, to su teme emisije Nedeljom za selo koja se emituje na talasima Prvog programa Radio Beograda od 16. juna 1946. godine. [ detaljnije ]