Romano Them

Iz današnjeg Sveta Roma izdvajamo:

Gost Sveta Roma je romski aktivista iz Rumunije, Florin Nasture, jedan od organizatora protesta u kojem je učestvovalo više stotina pripadnika rosmke zajednice. Oni su, okupljeni u Bukureštu proteklog vikenda, tražili od budućih evropskih parlamentaraca da poštuju prava Roma i da ne zloupotrebljavaju njihove glasove na predstojećim evropskim izborima.

Na komemoraciji ustašama u Blajburgu još jedan pokušaj da se izjednače poraz ustaških snaga u Drugom svetskom ratu i žrtve Jasenovca. Takav pokušaj je „banditizam", poručuje bivši predsednik Jugoslavije i Hrvatske Stjepan MesićStjepan Mesić.

Evropska unija preko razvojnog programa EU PRO podržava 22 nova projekta organizacija civilnog društva, koji su usmereni na unapređenje socijalne kohezije u multietničkim opštinama.

Za kraj emisije predstavljamo vam islandskog doktora koji je za vreme II Svetskog rata spasao Rome u Rekovcu.

Emisiju vode Gordana Nešović i Branko Đurić.

 

broj komentara 0 pošalji komentar
Romano Them Romano Them

Autor:
Romska redakcija

Emisija svakodnevno donosi najvažnije vesti iz zemlje i sveta na romskom i srpskom jeziku. Bavi se temama iz života Roma, prikazujući napore i mere koje se preduzimaju za emancipaciju i integraciju ove, najveće evropske manjinske zajednice. Prenosi aktuelnosti vezane za Rome i na specifičan način senzibiliše javnost za probleme ove populacije. [ detaljnije ]