Doživeti stotu

Povodom Evropske nedelje zdravlja na manifestaciji "Za aktivno i zdravo starenje u Beogradu" Kancelarije za stare Gradskog zavoda za javno zdravlje skrenuta je pažnja na značaj vežbanja i u poznijim godinama. Šefica te kancelarije, dr Irena Dželetović Milošević, je pozvala starije sugrađane da budu aktivni svakog dana i da neguju socijalnu komunikaciju koja je dobar saveznik u borbi protiv depresije.

O akcijama penzionera u Prvoj mesnoj zajednici opštine Vračar govoriće Stana Ljubenović, Gordana Grujić i Jelica Peković. Organizuju izlete, letovanja i rođendanske proslave za starije sugrađane, a stignu i u kuće baka i deka da im razgovorom oteraju samoću.

A da je aktivno starenje životni imperativ i u devetoj deceniji, potvrdiće naš najstariji polumaratonac Vlada Stevanović (85). Već trideset godina osvaja atletske staze širom Srbije i regiona.

Zdravstvenu rubriku ćemo posvetiti hemofiliji, retkoj naslednoj bolesti koju prati dugotrajno krvarenje. O dijagnostici, lečenju i kvalitetu života obolelih govoriće prof. dr Predrag Miljić, šef Kabineta za hemofiliju i poremećaje hemostaze Klinike za hematologiju KCS.

U minutima za kulturu Svetlana Mladenović će predstaviti biografiju "Leonardo da Vinči" iz pera Voltera Ajzaksona, a povodom pet stoleća od smrti renesansnog umetnika i planetarnog genija.

Urednik i voditelj Marina Stojadinović.

Muzički urednik Dragan Dimić.

Radio Beograd Prvi program, 9:05.

Naslovna stranica - Ples na Vračarskom platou

 

broj komentara 0 pošalji komentar
Doživeti stotu Doživeti stotu

Autor:
Marina Stojadinović

Emisija "Doživeti stotu" Prvog programa Radio Beograda već osamnaest godina donosi intervjue i reportaže posvećene starijoj populaciji. U razgovorima s istaknutim stručnjacima iz oblasti socijalne politike, ekonomije, medicine, kulturnog, javnog i sportskog života, emisija se bavi svim aspektima života trećeg doba. Osvrće se na probleme o kojima se malo govori, daje psihološku podršku, korisne informacije o tome gde i kada se može dobiti pomoć, ali i ukazuje na prikriveno i otvoreno zanemarivanje starijih ljudi. Sadrži i redovnu zdravstvenu rubriku koja ima informativni, edukativni i savetodavni karakter u vezi sa nekom bolešću, stanjem, poremećajem ili sezonskom epidemijom. [ detaljnije ]