Doživeti stotu

Prošlog ponedeljka su u Rimskoj dvorani Biblioteke Grada Beograda, učesnicima Petog konkursa „Draganova nagrada 2019“, dodeljena priznanja za najbolju žensku i mušku putopisnu priču i pesmu autora starijih od 60 godina. U prvim minutima emisije predstavićemo prvonagrađenu autorku Jovanku Stojanović i njenu pesmu „Sentandreja“.

O značaju literarnog stvaralaštva u trećem dobu govoriće Nadežda Satarić iz Udruženja "Amity - snaga prijateljstva" koje uz podršku Fondacije Bebe Kuke, već pet godina organizuje literarni konkurs „Draganova nagrada" na kojem učestvuje više od stotinu autora iz Srbije, regiona i drugih delova sveta.

U reportaži Tijane Sibinović ćemo otkriti životnu putanju Verice Vere Petronijević. Više od pola veka provela je u braku sa sveštenikom Nikolom, u trošnim crkvenim kućama širom Srbije i Kosova i Metohije.

U minutima za zdravlje dr Jelena Gudelj Rakić, specijalista higijene i pravilne ishrane u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" će govoriti o tome koja mesa su zdravija, a koja treba izbegavati. Biće reči i o drugim namirnicama u ishrani i važnosti njihovog dobrog balansa.

U rubrici za kulturu Svetlana Mladenović će predstaviti najnoviji roman Dragana Velikića "Adresa" u kojem okosnicu čine raznolike faze razaranja Beograda, od turskih vremena do danas.

Urednik i voditelj Marina Stojadinović.

Muzički urednik Dragan Dimić.

Radio Beograd 1, 09.05

Naslovna strana: Sa dodele nagrada u Rimskoj dvorani gradske Biblioteke.

broj komentara 0 pošalji komentar
Doživeti stotu Doživeti stotu

Autor:
Marina Stojadinović

Emisija "Doživeti stotu" Prvog programa Radio Beograda već osamnaest godina donosi intervjue i reportaže posvećene starijoj populaciji. U razgovorima s istaknutim stručnjacima iz oblasti socijalne politike, ekonomije, medicine, kulturnog, javnog i sportskog života, emisija se bavi svim aspektima života trećeg doba. Osvrće se na probleme o kojima se malo govori, daje psihološku podršku, korisne informacije o tome gde i kada se može dobiti pomoć, ali i ukazuje na prikriveno i otvoreno zanemarivanje starijih ljudi. Sadrži i redovnu zdravstvenu rubriku koja ima informativni, edukativni i savetodavni karakter u vezi sa nekom bolešću, stanjem, poremećajem ili sezonskom epidemijom. [ detaljnije ]