Romano Them

Gost Sveta Roma je Goran Bašić, direktor Instituta društvenih nauka i ekspert zu oblasti društvene inkluzije Roma. S njim analiziramo nedavno usvojenu Deklaraciji partnera Zapadnog Balkana o integraciji Roma, u okviru procesa proširenja Evropske unije.

Govorimo o najnovijem Prednacrtu zakona o Starom sajmištu prema kojem Romi neće dobiti svoj muzej u okviru Memorijala posvećenog stradalima u ovom logoru Tokom Drugog svetskog rata.

Termalni bazen Brna u češkom gradu Ušti nad Labem zaposlio je nekoliko Roma koji doprinose lakšoj komunikaciji sa korisnicima romskog porekla.

Lepe vesti iz Požarevca gde je otvoren pokretni vrtić. Nastava za predškolce, uglavnom mališane romskog porekla koji imaju otežan pristup ustanovama, odvija se u autobusu.

Poznati sastav koji izvodi romsku muziku, Ođila, nastupio na Beogradskom letnjem festivalu.

broj komentara 0 pošalji komentar
Romano Them Romano Them

Autor:
Romska redakcija

Emisija svakodnevno donosi najvažnije vesti iz zemlje i sveta na romskom i srpskom jeziku. Bavi se temama iz života Roma, prikazujući napore i mere koje se preduzimaju za emancipaciju i integraciju ove, najveće evropske manjinske zajednice. Prenosi aktuelnosti vezane za Rome i na specifičan način senzibiliše javnost za probleme ove populacije. [ detaljnije ]