Novosti dana

"Rešenje kosmetskog problema jeste pitanje za Srbe i Albance koji bi se možda već i dogovorili  da su ih svetske sile ostavile na miru" ,rekao je gostujući u dnevniku RTS - a predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Dodaje i da ne bi doživeo kao lični poraz ukoliko  se dogovor Beograda i Prištine ne postigne za vreme njegovog mandata. Ponavlja da će u septembru ili oktobru ići na Kosovo i Metohiju kako bi predstavio najvažnije projekte i najavljuje novi investicioni ciklus vredan 10 milijardi evra. 

Šef  spske diplomatije Ivica Dačić poručio je u Sarajevu da je regionu potrebna jača uloga i veći angažman Evropske unije, inače, kaže, Evropa neće biti tip sna, slobode i demokratije kakvoj se težilo. Ocenio je da  je Srbiji i celom regionu mesto u Evropskoj uniji. Naglasio da je Srbija spremna da  radi na unapredjenju političke klime i dijaloga, pomirenja, tolerancije i otvorenosti prema saradnji, što je ključni preduslov za stabilnost i prosperitet regiona Jugoistočne Evrope .

Ministar Dačić predstavlja Srbiju na sastanku ministara spoljnih poslova Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi u Sarajevu.

Lider opozicione konzervativne Nove demokratije Kirjakos Micotakis položio je zakletvu kao novi premijer Grčke. Micotakis je zakletvu položio u prisustvu grčkog predsednika Prokopisa Pavlopulosa. Sastav nove vlade biće poznat večeras. Konzervativna Nova demokratija pobedila je na jučerašnjim prevremenim parlamentarnim izborima u Grčkoj,  i porazila vladajuću Sirizu grčkog premijera Aleksisa Ciprasa.

Skupština Srbije usvojila je Zakon za realizaciju projekta Moravski koridor. Početak izgradnje deonice od Pojata do Preljine očekuje se sredinom meseca, a završetak za dve i po godine. Skupština je usvojila, između ostalih, i Zakon o nauci i istraživanjima, kojim će biti rešeno institucionalno finansiranje istraživača, Zakon o naknadama za korišćenje javnih dobara kojima se cena putarine u Srbiji povećava za 12 odsto i Zakon o komunalnoj miliciji.

Prekograničnim projektom "Raznobojna saradnja" za koji je Evropska unija dala 3,2 miliona evra, Subotica i Morahalom dobijaju kulturne centre dva naroda, a time i zajedničke manifestacije i festivale. U poznatoj banji, blizu mađarsko-srpske granice, otvoren je Srpski kulturni centar.Otvaranju su prisustvovali Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Srbije i Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja Srbije.

Urednik emisije Nataša Raketić.

Urednik vesti Irena Jelovac.

broj komentara 0 pošalji komentar
Novosti dana Novosti dana

Autor:
Radio Beograd 1

Najpopularnija radijska informativna emisija na našim prostorima decenijama unazad donosi najbrže i najsveobuhvatnije informacije. Svakog dana u 15 sati na Radio Beogradu 1 i na sajtu u Mp3 formatu, 15 minuta po završetku emisije. [ detaljnije ]