Novosti dana

Na Jahorini je održana plenarna sednica šefova delegacija zemalja Samita Procesa za saradnju u Jugoistočnoj Evropi. Razgovaralo se o migracijama, regionalnoj saradnji, ali i Kosovu i Metohiji. Usvojena je i deklaracija u kojoj je naglašeno da puna integracija regiona u Evropsku uniju služi najboljim interesima Evrope. Učesnici samita saglasni su da je perspektiva članstva u Uniji najsnažniji podsticaj za neophodne reforme, i najbolji garant trajnom miru, stabilnosti i bezbednosti u regionu. Na samitu se, iako su pozvani, nisu pojavili političari iz Prištine. Premijerka Ana Brnabić na Jahorini se srela sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovom, što je bila prilika da se razjasne nesporazumi nastali zbog izjave Borisova o kosovskoj nezavisnosti.


Odnosi Bugarske i Srbije posle nedavne izjave premijera Bojka Borisova o Kosovu i budućem šefu evropske diplomatije Đuzepu Borelju i na marginama neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova članica OEBS-a u Visokim Tatrama u Slovačkoj. Šef diplomatije Ivica Dačić razgovarao je sa bugarskom koleginicom Ekatarinom Zaharijevom. Zaključeno je da se radi pogrešnoj interpretaciji u srpskim medijima i da su izglađeni svi nesporazumi.

Specijalni sud u Prištini ukinuo je pritvor Milošu Petkoviću iz Male Kruše, osumnjičenom za ratne zločine nad civilnim stanovništvom u tom selu u opštini Orahovac. To je potvrdio njegov branilac, advokat Ljubinko Todorović.Advokat je istakao da je prijava protiv Petkovića bila "lažna", o čemu govori i odustajanje od iskaza tri navodna svedoka. Ovaj postupak je u fazi istrage kosovskog tužilaštva i optužnica još nije podignuta. Petković je uhapšen u Mađarskoj 2018. godine po međunarodnoj poternici koju je izdao Euleks, a 17. maja ove godine izručen kosovskim pravosudnim organima.   

Svetski dan stanovništva obeležava se u julu zato što je tog meseca 1987. godine svetska populacija dostigla broj od pet milijardi stanovnika. Većina globalnih pitanja i problema koji zahtevaju hitno rešavanje odnosi se na mlade osobe, devojke i žene, smanjivanje siromaštva, poboljšanje zdravlja, starenje populacije i urbanizaciju. Povodom predstojećeg Svetskog dana stanovništva, koji se obeležava 11. jula, ministar za rad Zoran Đorđević kaže da je problem svakog pojedinca, zapravo problem države.

U gimnazijama i srednjim školama danas se završava prvi upisni krug za novu školsku godinu. Đaci, koji nisu uspeli da se upišu u prvom, predaju liste želja za drugi upisni krug, koji je zakazan za četvrtak, 11. jul. Prvi put upis je moguć i elektronskim putem. Najtraženiji obrazovni profili su medicinske sestre, kuvari, aj-ti odeljenja, ali i zlatari za koje se u jednoj školi za 20 mesta javilo više od 350 učenika.

Urednik emisije Nataša Raketić.

Urednik vesti Nenad Selaković.
broj komentara 0 pošalji komentar
Novosti dana Novosti dana

Autor:
Radio Beograd 1

Najpopularnija radijska informativna emisija na našim prostorima decenijama unazad donosi najbrže i najsveobuhvatnije informacije. Svakog dana u 15 sati na Radio Beogradu 1 i na sajtu u Mp3 formatu, 15 minuta po završetku emisije. [ detaljnije ]