Novosti dana

Ministru odbrane Aleksandru Vulinu i delegaciji Vojnog zdravstva zabranjen je ulaz na Kosovo i Metohiju i poseta Kliničko-bolničkom centru Kosovska Mitrovica. U odgovoru koji je stigao iz Prištine navodi se da "nisu u mogućnosti da pozitivno odgovore na zahtev". Iz Vulinovog kabineta podsećaju da je Ramuš Haradinaj premijerki Ani Brnabić rekao kako je "lažna vest" da je Priština svim srpskim zvaničnicima uskratila dozvolu za posete takozvanom Kosovu. Ističe se da je planirana poseta imala isključivo humanitarni karakter i trebalo je da se razgovara o daljoj pomoći tom medicinskom centru u kome se leče i Srbi i Albanci sa Kosova i Metohije i unapređenju saradnje te institucije sa Vojnomedicinskom akademijom.

Dve osobe su poginule u saobraćajnoj nesreći na auto-putu Niš-Beograd, kod sela Mala Krsna. Nesreća se dogodila jutros u 8.50. Prema informacijama iz policije, poginuli su muškarac (1960) i njegova ćerka (1986) iz Zaječara. U automobilu je bilo pet osoba, osim poginulih još dve devojčice i žena. Oni su u svesnom stanju a najmlađa devojčica (2018) prevezena je u Tiršovu. Očevici kažu da je u zaustavnoj traci bio parkiran narandžasti kamion. Najverovatnije je automobil zakačio kamion i tako je došlo do nezgode.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu zapretio je Iranu, pošto je Teheran obelodanio da je premašio granicu obogaćivanja uranijuma ustanovljenu sporazumom sa svetskim silama 2015. godine. Netanjahu je stao ispred borbenog aviona F-35 tokom obilaska vazduhoplovne baze i rekao da Iran "treba da upamti da ti avioni mogu da dopru do svakog mesta na Bliskom istoku, uključujući Iran i Siriju".

Nizom manifestacija u Srbiji se obeležava Dan nauke, 10. jul, ustanovljen na dan rođenja Nikole Tesle jednog od najvećih umova i naučnika svih vremena. Posetioci danas besplatno mogu da obiđu postavku Teslinog muzeja u Beogradu. U Domu Narodne skupštine obeležava se Dan nauke i održava konferencija o klimatskim promenama, kvalitetu vode i vazduha i obnovljivim izvorima energije. U kuli na Gardošu, postavljena je izložba "Teslina istraživanja u Koloradu Springsu." U Kući kralja Petra Prvog na Senjaku otvorena je izložba foto-dokumentacije replika iz Muzeja Nikole Tesle.

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Nenad Selaković
broj komentara 0 pošalji komentar
Novosti dana Novosti dana

Autor:
Radio Beograd 1

Najpopularnija radijska informativna emisija na našim prostorima decenijama unazad donosi najbrže i najsveobuhvatnije informacije. Svakog dana u 15 sati na Radio Beogradu 1 i na sajtu u Mp3 formatu, 15 minuta po završetku emisije. [ detaljnije ]