Doživeti stotu

Koliko je i kako starija populacija uključena u društvene tokove? Šta joj najviše nedostaje i ko može da joj pomogne? Pitanja su kojima se tri godine bavio Regionalni projekat „Inicijativa za socijalno uključivanje starijih osoba na Zapadnom Balkanu“, srpskog i austrijskog Crvenog krsta uz finansijsku podršku Evopske unije. O rezultatima tog programa, za našu emisiju govori Nataša Todorović iz Crvenog krsta Srbije.

O smernicama nove Nacionalne strategije za aktivno staranje u Beogradu i o mogućnostima da seniori glavnog grada imaju lepšu starost saznaćemo više od koleginice Marine Bajić.  Biće reči o projektu "Grad prijatelj starih" autora Miroslava Brkića i Zorana Vesića.

A da je aktivno starenje imperativ po završetku radnog veka, potvrdiće i Mirko Bošnjaković iz čačanskog Udruženja penzionera. Seniorske dane provodi kreatvno - piše poeziju, glumi, peva i druži se sa svojim unukama.

U rubrici za kulturu Maja Milić će predstaviti knjigu Ivana Miladinovića „Kad govori mrtav kralj" u kojoj se autor bavi političkom pozadinom atentata na Aleksandra Prvog Karađorđevića.

Urednik i voditelj  Marina Stojadinović.

Muzički urednik Dragan Dimić.

Radio Beograd Jedan, 9:05.

Naslovna stranica - Nataša Todorović i Brankica Janković (Foto/Crveni krst Srbije)

broj komentara 0 pošalji komentar
Doživeti stotu Doživeti stotu

Autor:
Marina Stojadinović

Emisija "Doživeti stotu" Prvog programa Radio Beograda već osamnaest godina donosi intervjue i reportaže posvećene starijoj populaciji. U razgovorima s istaknutim stručnjacima iz oblasti socijalne politike, ekonomije, medicine, kulturnog, javnog i sportskog života, emisija se bavi svim aspektima života trećeg doba. Osvrće se na probleme o kojima se malo govori, daje psihološku podršku, korisne informacije o tome gde i kada se može dobiti pomoć, ali i ukazuje na prikriveno i otvoreno zanemarivanje starijih ljudi. Sadrži i redovnu zdravstvenu rubriku koja ima informativni, edukativni i savetodavni karakter u vezi sa nekom bolešću, stanjem, poremećajem ili sezonskom epidemijom. [ detaljnije ]