Novosti dana

Dva dana posle razorne oluje, u kojoj je stradalo sedam osoba, situacija na grčkom poluostrvu Halkidiki se stabilizuje. Struju i vodu, međutim, još nisu dobila sva mesta. Među više od 120 povređenih bilo je i sedam osoba iz Srbije, uključujući trinaestogodišnju devojčicu, koja je zadržana u bolnici i koja je dobro, dok je šestoro srpskih državljana posle ukazane pomoći pušteno iz bolnice. Iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija savetuju turiste koji su već u Grčkoj da nastave svoje letovanje, a oni koji su planirali putovanje da ne otkazuju jer za tim nema potrebe.

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun je, povodom hapšenja dvojice Srba na Kosmetu, koji su optuženi za špijunažu, rekao da takav način delovanja Prištine predstavlja deo planirane kampanje Albanije i takozvanih kosovskih vlasti, koja vodi u dva pravca. „Jedan je da se oteža opstanak srpskog naroda na Kosmetu, a drugi je da se stvore uslovi za pripajanje Kosova Albaniji što nailazi na prećutnu podršku mnogih zapadnih zemalja koje su priznale jednostranu proglašenu nezavisnot Kosova", istakao je Drecun za RTS.

Vladina Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima i Evropska investiciona banka potpisale su Sporazum za finansiranje realizacije projekata obnove i unapređenja sistema za vodosnabdevanje. Projekat vredan 50 miliona evra finansiraće sa 10 miliona iz donacija kroz sporazum koji je potpisan i još 40 miliona iz kredita Evropske investicione banke.

Premijerka Ana Brnabić ocenila je da je ključno da se kroz obnovu sistema vodosnabdevanja poboljša kvalitet života, održivost Javnih komunalnih preduzeća i da se voda, kao jedan od vitalnih resursa, ne rasipa. Direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević rekao je da postoji okvirni spisak od 60 opština u kojima će se izvoditi radovi, za početak u 25 opština koje prve pripreme projekte.

Rusija je počela da isporučuje Turskoj protivraketni sistem ES-400. Kako je saopštilo tursko ministarstvo odbrane, prva serija komponenti isporučena je vazduhoplovnoj bazi nedaleko od Ankare, u skladu sa sporazumom. Sjedinjene Američke Države se oštro protive tom sporazumu, pa su nastojale da spreče Tursku da kupi ruski protivraketni sistem i pretile da će je isključiti iz programa izrade naprednih borbenih aviona EF-35. Sistem ES-400 može da pogodi mete na udaljenosti od 400 i visini do 35 kilometara.

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Tina Amić

broj komentara 0 pošalji komentar
Novosti dana Novosti dana

Autor:
Radio Beograd 1

Najpopularnija radijska informativna emisija na našim prostorima decenijama unazad donosi najbrže i najsveobuhvatnije informacije. Svakog dana u 15 sati na Radio Beogradu 1 i na sajtu u Mp3 formatu, 15 minuta po završetku emisije. [ detaljnije ]