Nedeljom za selo

Grad koji je prošle nedelje pogodio Mačvu naneo je veliku štetu usevima. Stradalo je voće i povrće, a najviše kukuruz. U toku je prijava štete u opštini Bogatić.

Žetva pšenice na kratko je prekinuta zbog kiše. Prema informacijama koje smo dobili iz raznih delova zemlje, prinosi su ispod proseka, kvalitet je solidan, a cena i dalje pod znakom pitanja.

Domaće lubenice stigle su na naše tržište sa desetak dana zakašnjenja. Proizvođači iz opštine Žitorađa nadaju se da velika ponuda neće brzo oboriti otkupnu cenu od 20 dinara za kilogram.

Prema planu Nacionalnog tima za preporod sela, mladi bračni parovi i mladi poljoprivrednici trebalo bi besplatno da dobiju na korišćenje državno poljoprivredno zemljište. Još se, međutim, traže načini kako da se to sprovede u delo.

Proizvodnja leblebije veoma je retka u Srbiji, mada je isplativa. Verenici Nemanja Mirilov i Biljana Markov iz Bačkog Gradišta, zajedno sa kooperantima, gaje tu tropsku biljku na 126 jutara, a proizvode i visokoproteinsko bezglutensko brašno i testenine. Posao im ide dobro jer je leblebija, kažu, hrana za čoveka 21. veka.

Urednik i voditelj Davorka Tešić. 

broj komentara 0 pošalji komentar
Nedeljom za selo Nedeljom za selo

Autor:
Davorka Tešić

Agrarna politika, poljoprivreda i život na selu, to su teme emisije Nedeljom za selo koja se emituje na talasima Prvog programa Radio Beograda od 16. juna 1946. godine. [ detaljnije ]