Doživeti stotu

Širom sveta obeležava se 21. septembar - Međunarodni dan borbe protiv Alchajmerove bolesti. Sa tim oboljenjem na planeti živi više od 46 miliona ljudi, a svake tri sekunde otkrije se jedan novooboleli.

Reč je o teškoj i neizlečivoj bolesti  koja dugo traje i ne pogađa samo pacijenta, već celu porodicu, a posebno negovatelja koji se direktno stara o obolelom. O problemima s kojima se suočavaju pacijenti i članovi njihovih porodica govoriće neformalni negovatelji i lekari.

A o faktorima rizika, simptomima, dijagnostici i lečenju Alchajmerove bolesti saznaćemo više od prof. dr Aleksandre Milićević Kalašić, neuropsihijatra iz Gradskog zavoda za gerontologiju i palijativno zbrinjavanje u Beogradu.

Predstavićemo ISP Evergrin klub koji svake druge subote u Republičkom zavodu za socijalnu zaštitu okuplja istraživače socijalnih prilika. Prvi među jednakima i jedan od osnivača kluba, sociolog u penziji, Gradimir Zajić će ukazati na značaj smanjenja generacijske distance između mladih i starih kao modela za stvaranje pravednijeg društva.

U rubrici za kulturu ćemo govoriti o romanu „Hotel milion zvezda" Dragane Knežević za koji je dobila glavnu nagradu Trećeg kola akcije „Čitalački maraton".

Urednik i voditelj Marina Stojadinović.

Muzički urednik Dragan Dimić.

Radio Beograd Jedan, 9:05.

Naslovna stranica - Foto/Mobilna sestra 

broj komentara 0 pošalji komentar
Doživeti stotu Doživeti stotu

Autor:
Marina Stojadinović

Emisija "Doživeti stotu" Prvog programa Radio Beograda već osamnaest godina donosi intervjue i reportaže posvećene starijoj populaciji. U razgovorima s istaknutim stručnjacima iz oblasti socijalne politike, ekonomije, medicine, kulturnog, javnog i sportskog života, emisija se bavi svim aspektima života trećeg doba. Osvrće se na probleme o kojima se malo govori, daje psihološku podršku, korisne informacije o tome gde i kada se može dobiti pomoć, ali i ukazuje na prikriveno i otvoreno zanemarivanje starijih ljudi. Sadrži i redovnu zdravstvenu rubriku koja ima informativni, edukativni i savetodavni karakter u vezi sa nekom bolešću, stanjem, poremećajem ili sezonskom epidemijom. [ detaljnije ]