Kojekuda

Grci u Požarevcu prisutni su još od devetnaestog veka. Mnogi od njih bili su ugledni trgovci, kafedžije, vlasnici mlinova. Pretpostavlja se da u Požarevcu danas živi više hiljada njihovih potomaka, i zato je požarevačko Društvo Srpsko-grčkog prijateljstva jedno od najaktivnijih u Srbiji.

No, malo je poznato da su Požarevac i okolina bili utočište izbeglim žiteljima Iraklia u Prvom svetskom ratu. Bugarska okupaciona vlast u severoistočnoj Grčkoj počinila je niz zločina prema tamošnjem stanovništvu, a od 9.000 prognanih Grka polovina je našla spas u požarevačkom kraju.

Prvi svetski rat odneo je veliki broj ljudskih života. Razaranja gradova i sela, stradanja ljudi, progoni, hapšenja i maltretiranja bila su svakodnevna u svim okupiranim zemljama.

Bugari su se tokom I Svetskog rata, od 1916. okupirali su, između ostalog i požarevački kraj, nastojeći da silom izvrše bugarizaciju. Takav Požarevac, ponižen, okupiran pod strahovladom Bugara, pružio je zaštitu i spasao nekoliko hiljada prognanih Grka od avgusta 1916. do decembra 1918. godine.

Građani nekadašnje Džumaje, današnjeg Iraklia, nikada nisu zaboravili da su im Požarevljani pružili ruku spasa, da su mnogima sačuvali živote, da su im pomogli da prežive i vrate se u svoj zavičaj po završetku Prvog svetskog rata.

Istoričar Miroljub Manojlović autor je knjige „Grčki izgnanici u Požarevcu u vreme okupacije bugarske 1916.-1918.", u kojoj je zabeležen ovaj istorijski događaj. Sa njim su o tome razgovarale Mirjana Nikić i Elizabeta Arsenović.

 

 

broj komentara 0 pošalji komentar
Kojekuda Kojekuda

Autor:
Autori: Elizabeta Arsenović i Mirjana Nikić

Emisija Radio Beograda 1 koja će vas, baš kako joj i naziv govori, voditi od Kelebije do Medveđe, od Bajine Bašte do Negotina - u seoca i gradove, u prošlost i budućnost, u stvarno i moguće. [ detaljnije ]