Magazin na Prvom

Politika proširenja Evropske unije 2019. godine doživela je krah. Kakva su očekivanja za narednu godinu kada nova Evropska Komisija počinje da radi u punom kapacitetu, a u maju se, u Zagrebu, održava Samit EU – Zapadni Balkan? Gost je Maja Bobić iz Evropskog pokreta.

Kraj 2019. godine doneo je Rusiji nekoliko spoljnopolitičkih uspeha. Na sastanku „Normandijske četvorke" u Parizu dogovoreno je da se na istoku Ukajine uspostavi primirje. Partnerstvo sa Kinom ojačalo je početkom decembra, a odnosi sa Vašingtonom stagniraju... Za Radio Beograd govori Slobodan Samardžija, spoljnopolitički komentator i nekadašnji dopisnik iz Moskve.

Ove godine Ujedinjene nacije su objavile dugoočekivani izveštaj Ekspertskog međunarodnog tela o obimu izumiranja živog sveta zbog klimatskih promena. Ključna poruka je da ubrzano nestaju pojedine vrste i da je reč o takozvanom šestom izumiranju koje je „najveće u istoriji planete Zemlje". Kao jedan od glavnih uzroka navodi se masovna seča i uništavanje šuma, a kao posledice najavljuju se još veći klimatski ekstremi. Gost - profesor Ratko Ristić, dekan Šumarskog fakulteta.

Treći roman Radmile Satarić „Lepa Petra" je štivo koje će zaintigirati njenu čitalačku publiku od početka do kraja. U središtu pažnje je strasna i obostrana ljubav dvoje šesnaestogodišnjaka, koja je preživela brojne prepreke, a posustala pred životom.

Urednik i voditelj Dijana Ivanov Kadić.

broj komentara 0 pošalji komentar