Novosti dana

Zakonodavni odbor crnogorskog parlamenta podržao je danas glasovima većine vladin Predlog zakona o slobodi veroispovesti. Ispred zgrade Skupštine okupilo se nekoliko stotina sveštenika i monaštva Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke, koji su se nakon obraćanja mitropolita Amilohija razišli. Episkop Metodije pročitao je Svetovasilijevski proglas i poručio da će istrajati u pravednoj borbi protiv diskriminacije, dok je mitropolit Amfilohije poslanicima poručio da, kako je rekao, ne dozvole taj "stid i sram".

Rimokatolička crkva i sve hrišćanske crkve koje vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru proslavljaju Badnji dan i Badnje veče. Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar služiće u ponoć Svečanu misu u crkvi Uzvišenja Svetog Križa u Nišu, koju će prenositi naša televizija na Drugom programu.

Lideri Kine, Japana i Južne Koreje založili su se na samitu u Čengduu za jačanje trgovinskih veza i promociju slobodne trgovine. Naglašena je važnost formiranja zone slobodne trgovine između te tri zemlje. Na političkom planu istaknuta je važnost promovisanja dijaloga između Severne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država kako bi se okončao severnokorejski nuklearni program.

U Prištini je, pred Posebnim odeljenjem Osnovnog suda održan pripremni pretres u slučaju Nenada Arsića iz Čaglavice, optuženog za ratni zločin 1999. Arsić, koji je u pritvoru u Podujevu, tereti se da je sa drugim pripadnicima srpske policije u prištinskom naselju Emšir maltretirao dvojicu albanskih civila i navodno prisvojo njihovu imovinu- 200 hiljada maraka. Arsić je negirao zločin.

 

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović


Urednik vesti: Irena Jelovac

 

broj komentara 0 pošalji komentar
Novosti dana Novosti dana

Autor:
Radio Beograd 1

Najpopularnija radijska informativna emisija na našim prostorima decenijama unazad donosi najbrže i najsveobuhvatnije informacije. Svakog dana u 15 sati na Radio Beogradu 1 i na sajtu u Mp3 formatu, 15 minuta po završetku emisije. [ detaljnije ]