Pozitivna trema

Razgovor sa violončelistom Aleksandrom Latkovićem

Od 2003. je prvi violončelista Beogradske filharmonije, a od 2011. godine deluje i kao član Gudačkog kvarteta Beogradske filharmonije.

Magistrirao je na FMU u Beogradu u klasi Sandre Belić i dobio Koncertnu diplomu na Visokoj školi Alfred Korto u Parizu, gde mu je profesor bio Manfred Štilc. Usavršavao se Sijeni i u Breši, kao i na mnogim na specijalističkim kursevima i seminarima. Nastupao je kao gostujući član Kamernog orkestra Maler i Festivalskog orkestra Lucerna koje su predvodili K. Abado, P. Bulez, D. Harding, T. Hengelbrok, H. Holiger, K. Nagano i M. Honek, i sa njima učestvovao u snimanju za kuće Deutsche Grammophon, Decca i Arte. Učestvovao je i u kamernim, simfonijskim i operskim projektima orkestra BandArt koje vodi violinista Gordan Nikolić. Od solističkih nastupa izdvajaju se interpretacije Don Kihota i Romanse R. Štrausa i Bokerinijevog Koncerta u B-duru sa Beogradskom filharmonijom. Održao je i brojne resitale i kamerne koncerte u Evropi, te nastupao na mnogim značajnim domaćim i inostranim festivalima.

Autor emisije: Ana Ćirica

Foto: Aleksandar Latković 

broj komentara 0 pošalji komentar
Pozitivna trema Pozitivna trema

Autor:
Ana Ćirica

Autorska emisija usmerena je na našu muzičku scenu i bavi se prevshodno temama u vezi sa klasičnom muzikom, uz povremene iskorake u druge oblasti (džez, "world music"). Ciljevi ove emisije su informativnog i edukativnog karaktera: usmeriti pažnju ka muzičkim umetnicima koji nisu dovoljno medijski eksponirani, mladima koji tek stasavaju na tom polju, kao i muzičarima koji nisu u prvom planu na koncertnim podijumima... [ detaljnije ]