Pozitivna trema

Razgovor sa Nikolinom Kovačević, dirigentkinjom i vokalnom interpretatorkom tradicionalne muzike.

Prve muzičke korake načinila je na polju izvođenja tradicionalne muzike Balkana, a potom je, uporedo sa odsekom za muzičku teoriju, završila  i odseke za ranu muziku i solo pevanje u SMŠ „Josip Slavenski". Diplomirala je dirigovanje na FMU u Beogradu.

Nekoliko godina bila je član i aktivan predstavnik škole za talente UMS (United Multitalent Stars), gde je osim pevanja i tradicionalne muzike, školu predstavljala i doprinosom u oblastima glume, plesa, manekenstva i novinarstva. Dobitnica je brojnih nagrada za interpretaciju na festivalima „Zlatna sirena" i „Talenti Vračara".

Pobednica je konkursa koji je 2008. godine organizovao Sanja Ilić, posle čega je u sastavu grupe „Sanja Ilić i Balkanika" nastupala na nekoliko različitih manifestacija u Srbiji.
U međuvremenu je bila i učesnik popularnog takmičarskog šou programa „Ja imam talenat". Tokom studija je provela i godinu dana u SAD-u, gde je dirigovala jednim od najstarijih horova istočne Amerike „Community Sing" i realizovala nekoliko koncerata posvećenih našoj tradicionalnoj muzici.

Ostvarila je saradnju sa više naših muzičara - Dragoljubom Đuričićem, Miškom Plavim, Vasilom Hadžimanovim, Rastkom Aksentijevićem i grupom „Biber". Nastupila je i na džez festivalu Nišvil 2018, i bila učesnik/performer dva koncerta na otvorenom, te  moderator/predavač prve radionice u okviru te manifestacije, na temu „World music kao ne/nametnuta forma novog svetskog poretka". Početkom decembra 2018. pobedila je na trećem festivalu „Prvi ton", u kategoriji etno, tradicionalne muzike.

Autor emisije: Ana Ćirica

broj komentara 0 pošalji komentar
Pozitivna trema Pozitivna trema

Autor:
Ana Ćirica

Autorska emisija usmerena je na našu muzičku scenu i bavi se prevshodno temama u vezi sa klasičnom muzikom, uz povremene iskorake u druge oblasti (džez, "world music"). Ciljevi ove emisije su informativnog i edukativnog karaktera: usmeriti pažnju ka muzičkim umetnicima koji nisu dovoljno medijski eksponirani, mladima koji tek stasavaju na tom polju, kao i muzičarima koji nisu u prvom planu na koncertnim podijumima... [ detaljnije ]