Pozitivna trema

Razgovor sa Milanom Zarić, solo harfistkinjom Beogradske filharmonije

Visoko obrazovanje je stekla na Kraljevskom konzervatorijumu u Hagu, Triniti koledžu u Londonu i FMU u Beogradu, gde je bila student generacije.
Prvi stalni profesionalni angažman ostvarila je odmah po završetku studija u Londonu, kao prva harfistkinja opere SNP u Novom Sadu.
Kao solo harfistkinja u Beogradskoj filharmoniji od 2005. godine je nastupala pod dirigentskom palicom Z. Mehte, M. Tanga, A. Rahbarija, U. Lajovica i mnogih drugih, te na turnejama u Švedskoj, Austriji, Italiji, Sloveniji. Aktivna kao solista i kamerni muzičar, bavi se i improvizovanom muzikom. 

Osnivač je trija Beogradske filharmonije Timbre, ansambla za savremenu muziku Studio 6, a redovno sarađuje i sa Žebeljan ansamblom i Orkestrom bez granica. Tokom dvogodišnje specijalizacije u Holandiji, sarađivala je sa vodećim ansamblima za novu muziku Nieuw Ensamble, Atlas Ensamble i Ligeti Ensamble, a redovno je nastupala sa svojim ansamblom Echoes, izvodeći originalnu muziku za žičane instrumente i udaraljke.

Njeni dosadašnji nastupi na festivalima uključuju i Culturescapes (Bazel), BEAM (London), NEW festival (Hag),  Doek festival (Amsterdam), Biennale (Zagreb), BITEF, Tribina kompozitora, Međunarodni festival harfe, Festival posvećen Ljubici Marić (Beograd, Amsterdam).

Premijerno izvodi i sarađuje na proširenju repertoara za harfu (solo i u ansamblu). Do sada su za nju pisali kompozitori Ričard Beret, Falk Hubner, Ugo Morales, Jasna Veličković, Teodora Stepančić, Ana Gnjatović i Ivan Brkljačić.

"Ja sam radoznala, komunikativna, obično sa velikom energijom i optimističnog pogleda na život, sada i ubuduće. Uživam na prekookeanskim putovanjima, a ništa manje ni u vožnji bicikla Beogradom na proleće."

Autor emisije: Ana Ćirica

broj komentara 0 pošalji komentar
Pozitivna trema Pozitivna trema

Autor:
Ana Ćirica

Autorska emisija usmerena je na našu muzičku scenu i bavi se prevshodno temama u vezi sa klasičnom muzikom, uz povremene iskorake u druge oblasti (džez, "world music"). Ciljevi ove emisije su informativnog i edukativnog karaktera: usmeriti pažnju ka muzičkim umetnicima koji nisu dovoljno medijski eksponirani, mladima koji tek stasavaju na tom polju, kao i muzičarima koji nisu u prvom planu na koncertnim podijumima... [ detaljnije ]