Riznica

KULTURNA ISTORIJA PAŠTROVIĆA

Kako zapisuje o Paštrovićima dr Miroslav Luketić "Prvi pomen imena datira iz XIV vijeka. Paštrovići se posebno afirmišu u periodu vladavine srpske dinastije Nemanjića kada im je car Dušan i dao plemstvo. Do danas je sačuvana jaka tradicija iz tog perioda istorije. Svjedočanstva su brojna: na ovom malom prostoru postoji više od pedeset crkava sa sedam manastira od kojih četiri: Praskvica, Duljevo, Reževići i Gradište svoje nastajanje vezuju za srpske vladare. Više vijekova Paštrovići su se nalazili pod vlašću stranih država, najduže pod Mletačkom republikom, ali su uprkos svemu sačuvali svoj srpski jezik, vjeru i običaje".

U ovonedeljnoj Riznici o bogatoj istoriji Paštrovića govori dr Mila Medigović Stefanović, jedan od autora nedavno objavljenog zbornika "Kulturna istorija Paštrovića".

Autor i voditelj: Dušanka Zeković

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 10. mar 2019, 10:19) - Jovan Zrenjanin [neregistrovani]

Pozdrav

Odlična emisija.

Riznica Riznica

Autor:
Dušanka Zeković

Emisija se bavi kulturnom baštinom (antropologija, etnologija, etnomuzikologija, istorija umetnosti, muzeologija, arheologija, jezik, književnost, mitologija, konzervacija, restauracija...). [ detaljnije ]