Riznica

MUZEJ VUKA I DOSITEJA (1949-2019)

Zgrada Muzeja Vuka i Dositeja (Gospodar Jevremova 21) nalazi se u jednoj od najstarijih i najznačajnijih prostornih celina u Beogradu, čije je jezgro formirano krajem 18. i početkom 19. veka. Ovaj prostor, nazvan Područje oko Dositejevog liceja, od 1989. godine uživa status kulturnog dobra od izuzetnog značaja. Zgrade smeštene u ovom prostoru su različitih stilova i vremena nastanka, od kraja 18. do kraja 19.veka, među kojima se pojedina zdanja vezuju za nastajanje i delovanje najznačajnijih institucija u Srbiji iz vremena Prvog srpskog ustanka. Prva je Praviteljstvujušči sovjet serbski, prva ustanička vlada, koja se nalazila u kući u ulici Zmaja od Noćaja, na obodu današnjeg Studentskog parka. Druga je Velika škola, prva srpska prosvetna ustanova namenjena višem obrazovanju, osnovana početkom 19.veka. Prvu godinu po osnivanju(1808), škola je radila u manjoj kući , u današnjoj Gospodar Jevremovoj 22, a potom, 1809-1813. godine u zgradi u kojoj se danas nalazi Muzej Vuka i Dositeja.

Povodom 70 godina od osnivanja Muzeja Vuka i Dositeja gošća ovonedeljne Riznice je Eliana Gavrilović, kustos ovog muzeja u Gospodar Jevremovoj 21, na Dorćolu, i autor monografije "Muzej Vuka i Dositeja (1949-2019)".

Autor i voditelj: Dušanka Zeković.

broj komentara 0 pošalji komentar
Riznica Riznica

Autor:
Dušanka Zeković

Emisija se bavi kulturnom baštinom (antropologija, etnologija, etnomuzikologija, istorija umetnosti, muzeologija, arheologija, jezik, književnost, mitologija, konzervacija, restauracija...). [ detaljnije ]