Pozitivna trema

Razgovor sa kontrabasistom Milošem Čolovićem

Miloš Čolović (1998) je student druge godine na Muzičkoj akademiji u Gracu (Kunst Universität Graz) kod profesora Mortena Ramsbøla.

Sa 13 godina je upisao SMŠ Stanković - džez odsek (bas gitara, kontrabas) i diplomirao 2015. u klasi prof. Predraga Revišina. Iste godine je krenuo na časove klasičnog kontrabasa kod prof. Srđana Stošića, takođe u SMŠ Stanković.

Među muzičarima sa kojima je do sada sarađivao jesu i Dena DeRose, Stjepko Gut, Brad Leali, Francesco Santucci, Renato Chicco, Adam Nussbaum, Howard Curtis, Big Bend RTS-a, Jelena Jovović, Sofija Knežević, Max Kochetov, Vladimir Kostadinović i dr. Do sada je nastupao na  Jaffa Jazz Festivalu u Tel Avivu, Jazz Redoute Graz festivalu, Beogradskom Džez festival, Pančevačkom Džez festival, festivalima Jazz Weekend u Prilepu, Oslobađanje, Belgrade Saxperience i Bass Passion.

Sa svojim triom koji čine Andreja Hristić i Miloš Grbatinić izvodi autorsku muziku. Trio se može čuti i kao ritam sekcija na prvom albumu Uglješe Novakovića ,,Tales From The Past''. Čolović takođe svira na debitantskom albumu pijaniste Aleksandra Grujića - ‘'GIV and Gaslight''. Nastupa sa brojnim muzičarima i bendovima u Gracu i Beogradu, a u poslednje vreme glavni fokus mu je bend ,,Common Ground'' koji je oformio sa pevačicom Tanjom Filipović i saksofonistkinjom Kristinom Migel Martinez. Njegov trio je u aprilu 2016. godine osvojio prvo mesto na međunarodnom takmičenju ,,The Best Musical Mind'' (kategorija: najbolji ansambl), a nagrada je bila snimanje i objavljivanje njihovog prvog albuma.

Čolović je bio i jedan od deset finalista svetskog takmičenja u kategoriji džez kontrabas u uzrastu do 35 godina BASS PRAGUE 2016. Godine 2017. dobio je nagradu ,,Mihajlo Miša Blam'' za najperspektivnijeg mladog džez muzičara. Proglašen je za jednog od polufinalista takmičenja u kategoriji džez kontrabasa, u okviru International Society of Bassits, kongresa u Blumingtonu (Indiana, SAD), na kojem će učestvovati u junu ove godine, kao jedini Evropljanin. Selektor je i urednik festivala ,,Oslobađanje'' u čijoj organizaciji je leta 2018. koncert i radionicu održao prof. Renato Chicco.

Neki od njegovih omiljenih basista su: Scott LaFaro, Sam Jones, Paul Chambers, Oscar Pettiford, Ron Carter, Jimmy Garrison, Butch Warren, Jimmy Blanton, Richard Davis...

Autor emisije: Ana Ćirica

 

 

 

broj komentara 0 pošalji komentar
Pozitivna trema Pozitivna trema

Autor:
Ana Ćirica

Autorska emisija usmerena je na našu muzičku scenu i bavi se prevshodno temama u vezi sa klasičnom muzikom, uz povremene iskorake u druge oblasti (džez, "world music"). Ciljevi ove emisije su informativnog i edukativnog karaktera: usmeriti pažnju ka muzičkim umetnicima koji nisu dovoljno medijski eksponirani, mladima koji tek stasavaju na tom polju, kao i muzičarima koji nisu u prvom planu na koncertnim podijumima... [ detaljnije ]