Visine

STABAT MATER ARVA PERTA

U večerašnjoj emisiji VISINE možete slušati kompoziciju Stabat mater velikog estonskog kompozitora Arva Perta. Urednica je Gorica Pilipović.

Ovaj njegov odgovor na standardni tekst poznate hrišćanske himne iz XIII veka, pojavio se polovinom 80-tih godina prošlog veka kada je Pert već uveliko komponovao u svom karakterističnom stilu zvanom tintinabuli. To znači da je bazirao svoj muzički izraz na konsonantnim jednostavnim sazvucima koji deluju poput zvona. Uz lagani tempo i duge melodijske linije taj izraz poziva na meditaciju. I delo Stabat mater, kao mnoge Pertove kompozicije, počinje u veoma tihoj dinamici koja zahteva koncentraciju i tišinu. Pert se , dakle, priključio dugom nizu kompozitora, od renesanse do danas, koji su bili inspirisani ovim hrišćanskim tekstom koji zapravo mami svojom univerzalnošću: Bogorodica predstavlja svaku majku koja je skrhana bolom zbog patnje sopstvenog deteta.

broj komentara 0 pošalji komentar
Visine Visine

Autor:
Bojana Žižić, Ivana Komadina, Gorica Pilipović, Maja Čolović Vasić, Zorica Premate i Ana Ćirica

Na kraju programa, u VISINAMA predstavljamo  meditativne  i duhovne kompozicije autora svih konfesija i epoha. [ detaljnije ]