Čitač

Iz sadržaja emisije...

U emisiji Čitač predstavljamo nova izdanja dve knjige Antonija Tabukija: "Vreme brzo stari" i "Putovanja i druga putovanja" (izdanje "Paidea" i "Službeni glasnik").

Antonio Tabuki (1943-2012) italijanski pisac i akademik, predavao je portugalski jezik i književnost na Univerzitetu u Sijeni. Bio je direktor italijanskog kulturnog centra u Lisabonu. Preveo je kompletno delo Fernanda Pesoe na italijanski jezik. Jedan je od najčitanijih i najprevođenijih savremenih italijanskih pisaca. Na srpski jezik prevedene su mnoge njegove knjige, između ostalih: "Tri poslednja dana Fernanda Pesoe", "Pereira tvrdi da...", "Rekvijem", "Za Izabel" i druge.

O knjigama Antonia Tabukija razgovaramo sa prevodiocem, Elizabet Vasiljević.

U emisiji Čitač i o kolumbijskom piscu, Fernandu Valjehu i njegovom romanu "Provalija".(izdanje "Lagune").

Fernando Valjeho rođen je 1942. u Medeljinu u Kolumbiji. Veći deo života proveo je u Meksiku gde režira filmove i piše romane i eseje. Mnoge njegove knjige su nagrađene i prevedene na više jezika. Za roman "Provalija" dobio je nagradu "Romulo Galjegos" jedno od najvećih latinoameričkih književnih priznanja, kojim je trideset godina ranije ovenčan i Gabrijel Garsija Markes za roman "Sto godina samoće". O piscu Fernandu Valjehu razgovaramo sa prevodiocem, Brankom Anđićem.

U eseju o pesnicima Bojan Belić, danas piše o Vilijemu Blejku.

Emisiju Čitač uređuje i vodi Dragana Kovačević.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 02. apr 2019, 13:09) - Aja [neregistrovani]

Bravo!

Bravo, Dragana, divne stvari radite za ovu našu jadnu kulturu čitanja!

Čitač Čitač

Autor:
Dragana Kovačević

Emisija je kolažnog tipa, ali je njena osnovna koncepcija – priča o svetskoj književnosti [ detaljnije ]