Znakovi

Dr Ivana Bašičević Antić "Trijumf reči u vizuelnoj umetnosti dvadesetog veka - Dimitrije Bašičević Mangelos i Marsel Brodars", "Orion art", Beograd

Beogradski izdavač Orion art već skoro deceniju prkosi tržišnim principima poslovanja. To je dokazao i izdavanjem knjige "Trijumf reči u vizuelnoj umetnosti dvadesetog veka - Dimitrije Bašičević Mangelos i Marsel Brodars" dr Ivane Bašičević Antić. Ovom knjigom ovaj izdavač je nastavio da daje značajan doprinos obogaćivanju teorijske misli o modernoj i savremenoj umetnosti.

U knjizi "Trijumf reči u vizuelnoj umetnosti dvadesetog veka - Dimitrije Bašičević Mangelos i Marsel Brodars" autorka je analizirala promene u modernoj umetnosti koje su dovele do proširenja funkcije umetnosti i značenja samog umetničkog dela, odnosno, sve ono što je omogućilo pojavu tekstualnih praksi, i to na primeru dveju umetničkih pojava - Dimitrija Bašičevića Mangelosa i Marsela Brodarsa.

"U analizi Brodarsovog i Mangelosovog opusa polazna teza je da su ovi umetnici demonstrirali, na tragu dišanovske 'tradicije redimejda' i poznomodernističkih tj. neoavangardnih strategija aproprijacije vanumetničkih predmeta, kulturalnih institucija i filozofskih konstrukcija, kako se od zatvorenog umetničkog dela kao 'proizvoda' dolazi do otvorene interkulturalne, intermedijske i interdisciplinarne umetničke prakse", zapisala je dr Ivana Bašičević Antić u knjizi.

Gošća emisije biće dr Ivana Bašičević Antić.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović.

broj komentara 0 pošalji komentar