Riznica

Osamsto godina autokefalije Srpske pravoslavne crkve

Povodom velikog i značajnog jubileja najstarije srpske institucije-osam vekova samostalnosti Srpske crkve (1219-2019) gost ovonedeljne Riznice je istoričar i prevodilac dr Dejan Ristić sa kojim govorimo o osamsto godina autokefalije i osam vekova neprekinute molitve-Od Svetog Save do Svetog Pavla Srpskog.

Šta i koliko znamo o istoriji Srpske pravoslavne crkve? Na primer, kada kažemo-Sveti Sava, na koga od trojice svetitelja, istog imena, mislimo? Od 1219. godine,kada je Srpska crkva uzdignuta u rang autokefalne arhiepiskopije-Arhiepiskopije pećke, do Pećke patrijaršije 1346. godine, u vreme cara Dušana, koja postoji do 1463. godine. Od 1463. do 1557. period je bez patrijaraha.

Padom Srbije pod tursku vlast 1459. tadašnja Pećka patrijaršija je ukinuta. Obnovljena je 1557. i živi do 1766. godine, kada se sticajem istorijskih okolnosti, ukida. Od 1766. godine Srpska crkva potpada pod jurisdikciju Carigradske patrijaršije, a većinu episkopa činili su Grci-Fanarioti. Veliki broj Srba emigrira na područje Austrije, a katedra arhiepiskopa pećkog premešta se u Sremske Karlovce. Sve do 1920.godine, kada je obnovljena Srpska patrijaršija, sa središtem u Beogradu, u Srba ne postoji jedinstvena crkvena organizacija i taj period se u istoriografiji naziva dobom pokrajinskih crkava, a najznačajnija je bila Karlovačka Mitropolija sa sedištem u Sremskim Karlovcima.

Autor i voditelj: Dušanka Zeković.

broj komentara 0 pošalji komentar
Riznica Riznica

Autor:
Dušanka Zeković

Emisija se bavi kulturnom baštinom (antropologija, etnologija, etnomuzikologija, istorija umetnosti, muzeologija, arheologija, jezik, književnost, mitologija, konzervacija, restauracija...). [ detaljnije ]