Antikoteka

Današnja emisija je posvećena beginama i njihovoj muzici.

Ove neobične žene nisu bile monahinje, ali su se organizovale u zajednice u kojima su se posvećivale molitvama i Bogu. Begine su bile žene van svih klasa i kategorija, „slobodne od samih sebe i od svega drugog", kako ih je opisao jedan njihov savremenik. Pojavile su se krajem 12. veka u Belgiji i Holandiji, posebno bile aktivne i brojne u 13. veku, a delovale su narednih nekoliko stoleća, sa tragovima i u modernim vremenima. Njihova zaostavština predstavlja veoma dragocen izvor informacija o srednjovekovnom muziciranju u Evropi, jer su begine ostavile izuzetne zbirke i duhovnih i svetovnih melodija.

U rubrici „Antikoskop" govorimo o izvanrednom primeru španskog muzičkog baroka, o Misi Skala Aretina i njenom nedovoljno poznatom autoru, katalonskom kompozitoru i teoretičaru Fransisku Valjsu.

Emisiju uređuje i vodi Bojana Žižić.

broj komentara 0 pošalji komentar
Antikoteka Antikoteka

Autor:
Bojana Žižić

Antikoteka (nedeljom, 16.00-17.00) vodi slušaoce u svet rane muzike i prati delatnost umetnika specijalizovanih za ovu oblast koji sviraju na instrumentima iz epohe ili njihovim kopijama. [ detaljnije ]