Autogram

Luj-Antoan Dornel, dela za flautu

 

Luj-Antoan Dornel je svoja dela za flautu objavio u četiri zbirke, štampane u vreme vladavine Luja XIV. Pa ipak, njihov duh zagledan je u budućnost, u vreme regentstva, kada se muzički centar Francuske iz Versaja premestio u Pariz, u privatne salone i javne koncertne dvorane. Dornel nikada nije bio deo dvora, te je njegovo kamerno stvaralaštvo bilo okrenuto pariskoj publici i njenom ukusu. Bilo je to vreme u kojem su Francuzi počeli da se zaljubljuju u italijansku muziku, a udaljenost Versaja i samog kralja omogućili su publici da se bez cenzure preda ovim, kako se smatralo, "nepatriotskim uticajima". Najneobičnija dela u ovim zbirkama su Sonate-svite opus 2, hibridni žanr u kojem je Dornel spojio francuske i italijanske uticaje.

 

U današnjem AUTOGRAMU slušaćete ih u interpretaciji koju su ostvarili Vilbert Hazelzet i Brajan Beriman, poprečne flaute, Jap Ter Linden, viola da gamba i Žak Og, čembalo, na instrumentima koji su kopije originalnih instrumenata Dornelovog doba.

Autor emisije je Ivana Komadina.

broj komentara 0 pošalji komentar
Autogram Autogram

Autor:
Ivana Komadina, Gorica Pilipović, Maja Čolović Vasić, Zorica Premate i Radoš Mitrović

U AUTOGRAMU predstavljamo značajna dela koja najpotpunije reflektuju domete i umetničku ličnost nekog autora u pojedinim segmentima njegovog opusa. [ detaljnije ]