Beskrajni plavi krug

Dr Zorica Pantić dobila je u Bostonu svoj dan – 9. maj

Srpkinja, dr Zorica Pantić, dobila je u američkom gradu Bostonu svoj dan, 9. maj za naročite zasluge kao rektor "Wentworth" Instituta u Bostonu, a centralni deo Instituta kojim rukovodi nazvan je njenim imenom.

Ona je prva žena predsednik u 115 godina dugoj istoriji "Wentworth" Instituta za tehnologiju i prva žena inženjer koja je postala predsednik Univerziteta u SAD-u.
Po dr. Zorici Pantić je pre sedam dana i nazvan deo Instituta za tehnologiju u Bostonu.
Senator Stiven Linc je prilikom dodele ovog priznanja u Bostonu  naglasio:
„Zorica je poklon za 'Wentworth', a blagoslov za Masacudes".

Dokument o biografiji i zaslugama naše naučnice prilikom dobijanja svog dana, ušao je u Kongresnu biblioteku SAD.

Doktorka Zorica Pantić, za Radio Beograd 2 - emisiju Beskrajni plavi krug, objasnila je da "Wentworth" institut kojim rukovodi ima 4.500 studentata, godišnji budžet od 132 miliona dolara i Fondaciju od 114 miliona dolara.

„Na ovaj Institut uvela sam 10 novih inžinjerskih programa i tri poslediplomska
programa iz oblasti građevine, arhitekture i održavanja objekata. Institut je razvio nacionalnu i internacionalnu reputaciju, kao jedan od najboljih u oblasti kooperativnih programa sa industrijom i rangiran je među najboljim koledžima u severnom delu SAD i među najboljim inžinjerskim programima u Americi", istakla je dr Zorica Panić.
Za studente profesorka Pantić ima poruku u kojoj poručuje:
„Najvažnije je da čovek radi ono sto voli, ponosna sam na svoju zemlju Srbiju, imala sam odlično obrazovanje u svojoj zemlji i zato sam tako mogla da budem uspešna u Americi".

Pre dolaska na "Wentworth" Institut, dr Zorica Pantić bila je dekan inženjersvta (građevina, mašinstvo i elektronika ) na Teksas univerzitetu u San Antoniju. Ona je bila i profesor i direktor na San Francisko državnom univerzitetu.

Dr Zorica Pantić je diplomirala na Elektornskom fakultetu u Nišu 1975. godine, kao najbolji student u generaciji.

Doktorirala je 1982. godine na Elektronskom fakultetu u Nišu. Kao Fulbrajtov stipendista odlazi u SAD 1984. godine, publikovala je preko 90 radova iz oblasti elektromagnetike.

Profesorka Pantić osnovala je Fondaciju u Americi koja pomaže studentima iz Srbije.
U emisiji ćemo čuti i književnicu Dobrilu Gajić iz Čikaga, koja je nedavno imala predstavljanje svojih knjiga u Udruženju književnika Srbije.

Autor emisije: Milena Božović Manić

broj komentara 0 pošalji komentar
Beskrajni plavi krug Beskrajni plavi krug

Autor:
Milena Božović Manić

Poslednja sedmična emisija iz ciklusa SVETSKA SCENA I SUSEDNE KULTURE posvećena je našoj dijaspori i strujanjima između nje i matične kulture u Srbiji. [ detaljnije ]