Digitalne ikone

Zahvaljujući brojnim aktivnostima koje Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković” organizuje u prilici smo da sretnemo i razgovaramo sa vodećim evropskim stručnjacima iz oblasti digitalizacije kulture i nauke.

U današnjoj emisiji Digitalne ikone slušamo ekskluzivne intervjue koje su za Radio Beograd 2 dali: Pol Ajris, prorektor za otvorenu nauku na Londonskom univerzitetskom koledžu, najstarijem univerzitetu u Londonu, i Janis Cakonas, direktor Univerzitetske biblioteke u Patri i član Izvršnog odbora LIBER-a (European Association of Research Libraries).

U drugom delu emisije razgovaramo sa ovogodišnjom dobitnicom nagrade „Dimitrije Bašičević Mangelos" Katarinom Petrović, za rad Cosmologicus v. 2.0. - generativnu instalaciju u kojoj se radio-signali sa planete Jupiter prevode u jezik kao oblik automatizovane poezije. Rad je sačinjen od zapisa Jupiterovih radio-signala, kompjuterskog softvera, tj. generativnog procesa, crnog kvadrata na staklenoj osnovi, i 32 knjige.

Urednik i voditelj: dr Tamara Vučenović

broj komentara 0 pošalji komentar
Digitalne ikone Digitalne ikone

Autor:
Tamara Vučenović

Emisija Digitalne ikone pokrenuta je 2002. godine, a emituje se svakog utorka na talasima Radio Beograda 2 od 9 do 10 sati. [ detaljnije ]