Vreme muzike

Koje su kraljice inspirisale kompozitore da pišu za njih muziku i u kakvoj formi – tema je današnje emisije VREME MUZIKE.

Jedan odlomak oratorijuma Solomon Georga Fridriha Hendla, na primer, poznat je pod naslovom Dolazak kraljice od Sabe. Kraljica od Sabe je, doduše, legendarna ličnost, nije potvrđeno da je zaista i postojala, samo se pretpostavlja vreme kad je živela. Pominje se u Bibliji i kasnijim predanjima, a arheolozi smatraju da se njeno kraljevstvo nalazilo na prostoru današnje Etiopije, Eritreje i Jemene.

U islamskoj tradiciji njeno ime je Bilkis, i upravo pod tim nazivom Otorino Respigi je komponovao balet. Šarl Guno i Karl Goldmark su joj posvetili opere.

Ali, u našem današnjem izboru ipak je najviše kraljica koje su zaista postojale. Ispostaviće se da su engleske vladarke najviše inspirisale maštu kompozitora (i to ne samo iz ove zemlje), njihove sudbine kao da su bile posebno zanimljive i uzbudljive. Neke zaista i jesu, ali mnoge kraljice su tek posle svoje smrti zaslužile da im se oda i muzička počast. Kompozitori su jednostavno odgovarali na zahtev trenutka i pisali prigodnu pogrebnu muziku. Hendl je, na primer, komponovao i Posmrtnu odu kraljici Karolini pod nazivom Putevi Siona.

Urednica i voditeljka: Gorica Pilipović 

broj komentara 0 pošalji komentar