Visine

Duhovna muzika Antona Bruknera

Kada se pomene ime austrijskog kompozitora Antona Bruknera prva asocijacija je niz od devet simfonija i nekoliko većih duhovnih kompozicija. Večerašnju emisiju VISINE, koju uređuje i vodi Gorica Pilipović, ispuniće manje poznati Bruknerovi moteti.
 
Među Bruknerovim poznatim duhovnim kompozicijama su tri mise, Te Deum i Psalam 150. Najranija od ovih dela datiraju iz 1864. kad je Brukneru bilo već 40 godina. Sve što je napisao pre toga je praktično nepoznato, kao i relativno veliki korpus kasnijih kompozicija. Tu spada nekih 30-ak moteta, dvaput toliko ostvarenja za muški hor, kao i niz instrumentalnih dela.
Inače, 1864. je označila prekretnicu na Bruknerovom stvaralačkom putu. Karijeru je započeo 20-ak godina ranije kao seoski učitelj čija je dužnost bila i da obezbedi muziku za crkvenu službu. Tako je počeo da komponuje za crkveni hor, ugledajući se na starije uzore - Mihaela Hajdna, Mocarta i Šuberta, i crpeći znanje iz udžbenika kontrapunkta. 

broj komentara 0 pošalji komentar
Visine Visine

Autor:
Bojana Žižić, Ivana Komadina, Gorica Pilipović, Maja Čolović Vasić, Zorica Premate i Ana Ćirica

Na kraju programa, u VISINAMA predstavljamo  meditativne  i duhovne kompozicije autora svih konfesija i epoha. [ detaljnije ]