Agora

Uprkos velikim istorijskim i političkim razlikama, i različitom tumačenju zajedničke istorije, Grčka i Turska drže ključeve geopolitičke stabilnosti u istorijski nestabilnom regionu Mediterana.

Ove dve zemlje često su bile na ivici ratnih sukoba zbog nesuglasica oko ključnih pitanja, počev od Kipra, preko istočnog Egeja i problema sa podvodnim granicama. Ovo „središte sveta", kako ga je definisao Hegel u „Filozofiji istorije", raskršće između Evrope i Azije, prostor susreta velikih kultura, religija, tržišta, sve češće je i mesto susreta velikih naftnih kompanija koje istražuju morsko dno. Od kada su pre dve godine američki i norveški stručnjaci otkrili da se u vodama istočnog Sredozemlja kriju ogromne rezerve nafte i prirodnog gasa, u inače komplikovanu „kiparsku krizu" ulaze i novi igrači. O igrama moći u „središtu sveta" razgovaramo sa prof. dr Duškom Kuzovićem i Nenadom Vasićem, naučnim saradnikom Instituta za međunarodnu politiku i privredu.

Emisiju uređuje i vodi Snežana Bićanin

broj komentara 0 pošalji komentar
Agora Agora

Autor:
Snežana Bićanin

Radio-magazin koji analizira fenomene iz oblasti političkog života, filozofije, politike i političke teorije. [ detaljnije ]