Znakovi

Miroslav Mića Karić "Pohvala" za 2019.

"Pohvala" je nagrada koja se dodeljuje pojedincima za doprinos ovdašnjoj sceni savremene vizuelne umetnosti, a sastoji se od novčanog iznosa prikupljenog pomoću aukcije "Od nule" ili donacijama koje iniciraju svi zainteresovani. Cilj pokretanja ove nagrade 2015. godine bila je želja da se skrene pažnja na brojne dobre prakse u razvoju umetničke scene: lične doprinose, značajne ideje, poduhvate, pomake, nova vrednosna merila, posebnost i inovativnost.

"Pohvala" teži da prepozna i učini vidljivijim brojne aktere koji ličnim zalaganjem, često van očekivanih formata i uz veliki trud kreiraju okosnicu scene - osmišljavaju rešenja za probleme koje institucije ignorišu ili čak i one čijeg postojanja nismo svesni. Pišu, kritikuju, organizuju, fotografišu, promišljaju, udružuju se, otvaraju nove prostore, fizičke, virtuelne i mentalne.

Od 2017. godine dodeljuju se dve "Pohvale" na osnovu procesa javnog predlaganja kandidata - jednu dodeljuje petočlani žiri a drugu dodeljuju učesnici aukcije "Od nule". Inicijatori Pohvale su: Darka Radosavljević, Mane Radmanović, Radomir Lazović, Luka Knežević-Strika, Aleksandar Nikolić, Slobodan Stošić i Jelena Mijić. U ovogodišnjem užem izboru za "Pohvalu" je bilo sedam kandidata, a nagrađeni su istoričari umetnosti i kustosi Slađana Petrović Varagić iz Požege i Miroslav Karić iz Beograda.

Gost Znakova biće Miroslav Mića Karić, kustos Galerije Remont. U kratkoj biografiji na zvaničnom sajtu "Pohvale" navedeno je: "Miroslav Karić je jedan od najaktivnijih kustosa savremene umetnosti u Beogradu, veliki poznavalac umetničke scene, uvek i svuda prisutan, otvoren i znatiželjan. Krase ga izvrsne lične osobine koje ga čine omiljenim u zajednici. Izuzetno posvećen poslu, neumoran i prisan u komunikaciji, poseduje i dragocenu sposobnost povezivanja najrazličitijih aktera na sceni. Inicira i učestvuje u velikom broju lokalnih i međunarodnih projekata. Miroslav je neko ko bezrezervno pomaže drugima. Nikada smoren, uvek pun entuzijazma i elana, Mića Karić je i personifikacija otvorenosti Remonta - njegove matične organizacije, ali i čitave beogradske umetničke scene".

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović.

NAPOMENA: Sve ilustracije su sa izložbe "Finalisti nagrade 'Dimitrije Bašičević Mangelos', 2019" koja je u toku u galeriji "Remont".

broj komentara 0 pošalji komentar