Autogram

PRVA SIMFONIJA VASILIJA KALINjIKOVA

Vasilij Kalinjikov je bio ruski kompozitor koji je živeo u drugoj polovini XIX veka i preminuo u 35. godini. Ipak, uspeo je da komponuje čitav niz dela, među njima i dve simfonije, a urednica Gorica Pilipović će u prvom AUTOGRAMU ove nedelje predstaviti Prvu.

Kalinjikov je, kao mnogi siromašni umetnici, uporno sledio svoj talenat bez obzira na sve životne nedaće. Sin policajca, počeo je da uči muziku u školi, čak su ga postavili i za dirigenta hora kad je imao 14 godina, da bi se kasnije upisao na Moskovski konzervatorijum, ali nije imao novca da plaća školarinu. Uspeo je da dobije stipendiju Moskovskog filharmonijskog društva i u njihovoj školi je učio da svira fagot, a imao je i lekcije iz kompozicije. Izdržavao se svirajući fagot, timpane i violinu u pozorišnim orkestrima, te prepisujući note. Čajkovski ga je preporučio za mesto glavnog dirigenta Malog i Italijanskog pozorišta. Nažalost, zbog uznapredovale tuberkuloze Kalinjikov je morao da se preseli na Krim i u Jalti je ostao do kraja života. Umro je 1901, dva dana pre svog 35. rođendana.

broj komentara 0 pošalji komentar
Autogram Autogram

Autor:
Ivana Komadina, Gorica Pilipović, Maja Čolović Vasić, Zorica Premate i Radoš Mitrović

U AUTOGRAMU predstavljamo značajna dela koja najpotpunije reflektuju domete i umetničku ličnost nekog autora u pojedinim segmentima njegovog opusa. [ detaljnije ]