Pozitivna trema

Razgovor sa Aleksandrom Petrovićem – Acom Seltikom

 

Muzičar, dizajner zvuka i novinar, urednik složenih emisija u redakciji Programa za decu, mlade i porodicu Radio Beograda 1.

 

U Radio Beograd je došao 1989. godine sa zvanjem elektrotehničara za prijemnu i studijsku radio tehniku i zaposlio se u tehnici Radio Beograda, gde je ostao do 2006. godine. U tom periodu je započeo i muzičku karijeru kao tekstopisac i frontmen grupe Orthodox Celts, a vrlo brzo i voditeljsku i uredničku karijeru na programu Beograd 202 gde je vodio kultne radio emisije „Hit Nedelje" i „Ćoškarenje".

Jedan je od prvih koji su u Radio Beogradu praktično primenili „one man show" koncept u vođenju živih emisija još u vreme analognih uređaja.

Godine 2000. je stekao licencu i zvanje dizajnera zvuka, a 2006. je prešao u Redakciju programa za decu, mlade i porodicu Radio Beograda 1, gde radi i danas.

Uređivao je i vodio emisije Klik - Srpski Mitološki Rečnik Za Decu, 3 X 3 + Talasanje, a danas uređuje i vodi koautorski emisije Zbunovnik - Srećni Ponedeljak, Dobro Jutro decom, kao i samostalnu autorsku emisiju Rokumentarac, te seriju emisija Priča o pesmi.

Rok kritičar, stalni kolumnista dnevnog lista "Pres" (od 2006. do 2008), kolumnista dnevnog lista "Kurir" (2010), objavljivao je članke, kritike, recenzije i autorske tekstove i u časopisima "Rocks" i "Butcherian Vibe", a povremeno sarađivao i u listovima "Danas" i "NIN".

Od 1993. je tekstopisac i frontmen grupe Orthodox Celts sa kojom je izdao šest studijskih albuma i do sada ostvario preko hiljadu nastupa širom sveta.

Godine 2013. je kao tekstopisac, autor muzike, aranžer i frontmen objavio i studijski album sa grupom Despot.

Dobitnik je brojnih priznanja iz oblasti popularne i rok muzike, među kojima su: Zlatna sirena za najbolji etno album 2000. godine (Orthodox Celts - Green Roses), Nagrada Beovizije za najbolji album na stranom jeziku 2003. godine (Orthodox Celts - A Moment Like The Longest Day) i Nagrade MTS za najbolji animirani spot svih vremena na teritoriji bivše SFRJ, za pesmu „I Wish You The Very Worst" (2018).

Godine 2016. je radiofonskim delom „Sindidun Mitologike" predstavljao Radio Beograd u okviru međunarodnog projekta „Svetski Dan Muzike" .

Autor je i proznog dela „Usnuli Zmajevi" iz oblasti epske folklorne fantastike, u izdanju „Lagune".

Oženjen je Jelenom sa kojom ima dvoje dece Stefana Vuka i Jovanu.

Autor emisije: Ana Ćirica

 

broj komentara 0 pošalji komentar
Pozitivna trema Pozitivna trema

Autor:
Ana Ćirica

Autorska emisija usmerena je na našu muzičku scenu i bavi se prevshodno temama u vezi sa klasičnom muzikom, uz povremene iskorake u druge oblasti (džez, "world music"). Ciljevi ove emisije su informativnog i edukativnog karaktera: usmeriti pažnju ka muzičkim umetnicima koji nisu dovoljno medijski eksponirani, mladima koji tek stasavaju na tom polju, kao i muzičarima koji nisu u prvom planu na koncertnim podijumima... [ detaljnije ]