Riznica

Predrag-Peđa Ristić (1931-2019)

Ove sedmice, u osamdeset osmoj godini života, napustio nas je velikan srpske kulture arhitekta dr Predrag Peđa Ristić, Peđa Isus. Rođen je u Beogradu 17. januara 1931, diplomirao na Arhitektonskom fakultetu u rodnom gradu sa najvećom ocenom 1956. godine, a doktorirao je 1980. u Gracu sa temom „Rekonstrukcija preistorijske arhitekture Lepenskog Vira". Po njegovim projektima podignuto je oko 150 pravoslavnih hramova kod nas i u svetu. Za svoj rad dobija Prvu nagradu princa Čarlsa za projekat crkvenog doma u Birmingemu, u Engleskoj, a nosilac je i Ordena Svetog Save II reda. Svestrana, renesansna ličnost, Peđa Ristić projektovao je i instrument - drdafon, za koji je kompozitor Zoran Hristić komponovao muziku za film „Hasanaginica". Bio je član Medijale, radio naučno-dokumentarne filmove, koji su nagrađivani kod nas i u svetu, a pamtimo ga i po orginalnim televizijskim emisijama. Autor je knjiga „Istina o Lepenskom Viru" i „Kolač". Ovo su samo detalji ogromne životne i radne biografije velikana srpske kulture arhitekte Predraga Ristića, koji se u Gospodu upokojio 5. avgusta 2019. u rodnom Beogradu, a vremenu i generacijama ostaje da proniknu u sve sfere jednog jedinstvenog života i ogromnog opusa Peđe Isusa. 

O životu i delu arhitekte dr Predraga Ristića, projektanta oko 150 izgrađenih crkava, svestranom umetniku koji nas je napustio početkom ove sedmice u 88. godini, u ovonedeljnoj Riznici govori njegov dugogodišnji prijatelj i sabesednik Goran Radenković, profesor Bogoslovije Svetog Save u Beogradu.

Autor i voditelj: Dušanka Zeković

 

broj komentara 0 pošalji komentar
Riznica Riznica

Autor:
Dušanka Zeković

Emisija se bavi kulturnom baštinom (antropologija, etnologija, etnomuzikologija, istorija umetnosti, muzeologija, arheologija, jezik, književnost, mitologija, konzervacija, restauracija...). [ detaljnije ]