Put svile

Istanbul

Za većinu Turaka Istanbul je uvek bio centar sveta: najveći grad, najprometnija luka, središte trgovine, industrije, medija i umetnosti, nikada nije čak ni došao u opasnost da mu Ankara postane istinski rival. Mada su Turci ponosni na modernu prestonicu truske Republike, za Istanbul ih vezuje ljubav. Iskrena, setna, strastvena, ponekad neuzvraćena, ali uvek ljubav.

Veličina Istanbula počiva u njegovoj prošlosti, koliko i sadašnjosti, a njeni znakovi svuda su vidljivi. Kada sletite na moderan aerodrom i sjurite se u grad duž široke autostrade, prvo što ćete sresti su visoke odbrambene kamene zidine sa kulama, koje je u četvrtom veku podigao vizantijski vladar Teodosije. U poslednjih hiljadu godina osvajači su uspeli da ih probiju samo dva puta.

Muzičko društvo za šetnju kroz vrevu modernog Istanbula, u današnjem Putu svile, pružiće nam grupe Ahmeta Hadžija Tekbileka i Tristana Drisensa i, naravno, trio Taksim.

Autor emisije je Ivana Komadina.

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 13. okt 2019, 22:28) - anonymous [neregistrovani]

Sve pohvale

Divna emisija!
Samo nastavite tako!
Ljubodrag

 Put svile Put svile

Autor:
Ivana Komadina

PUT SVILE, kao jedinstveno “radijsko putovanje”, nedeljom odvodi slušaoce u neku od zemalja povezanih sa tradicionalnim Putem svile, uz aktuelna ostvarenja iz žanra “World music” i raritetne zapise tradicionalne muzike. [ detaljnije ]