Razgovor sa Nikolom Jovanovićem, zamenikom vođe violončela Bamberških simfoničara

Rođen je 1984. godine u Beogradu, a violončelo je počeo da uči sa devet godina. Studirao je na FMU u klasi Sandre Belić, a od 2004. paralelno i na Visokoj školi za muziku u Detmoldu, u klasi Ksenije Janković. Godine 2015. završio je i postdiplomske studije za koncertnog solistu. Bio je student akademije Minhenske filharmonije, a od 2013. zamenik je vođe violončela Bamberških simfoničara.

Kao solista, nastupao je sa mnogim domaćim i inostranim orkestrima (NRW filharmonija, Detmoldski kamerni orkestar, Kamerni orkestar bamberških simfoničara, Orkestar NRW orkestarske akademije /Dortmund/, Verler simfoničar, Covilha simfoničar, SO RTS, Orkestar Vojske Jugoslavije i dr).

Kao kamerni muzičar nastupao je sa renomiranim umetnicima (Martin Fröst, Liza Bataišvili, Ivri Gitlis, Tomas Ribl, Tabea Cimerman,Andras Šif, Paolo Giacometi, Menahem Presler,Ilian Garnetc, Nenad Lečić, Ksenija Janković, Ekhard Fišer i dr), a do 2013. godine bio je član klavirskog trija Peskatori.

Kao orkestarski muzičar nastupao je sa najvećim solistima i dirigentima današnjice u najvećim svetskim koncertnim dvoranama i na renomiranim svetskim muzičkim festivalima (Berlinska filharmonija, Karnegi hol, Lucernski festival, Kelnska filharmonija, Musikverein Beč...)

Kao ispomoć često sarađuje i sa Minhenskom filharmonijom, Orkestrom bavarskog radija BR, Orkestrom hesenskog radija HR, Državnom kapelom iz Drezdena.

Radio je kao docent na Slokar Academy (Slovenija) i Junge Deutsche Philharmonie. Ostvario je snimke za BR, ARD, WDR i RTS.

Učesnik je raznih nacionalnih i međunarodnih konkursa i dobitnik priznanja, među kojima su „Petar Konjović", Republičko takmičenje, Jeunesse Musicales (2007, Treća nagrada u Portugaliji; 2010, finalista u Beogradu), Braunschweig „Zvezda u usponu", Nagrada Narodne banke Nemačke za najboljeg stranog studenta, ARD takmičenje, Cassado (Tokio), Penderecki takmičenje (Krakov) i dr. Muzičke impulse i inspiraciju dobijao je na majstorskim kursevima od svetski priznatih čelista i muzičara kao što su David Geringas, Natalija Gutman, Frans Helmerson, Marsio Karneiro, Petar Bruns, Wolfgang Böttcher, Wenn Sinn Jang, Tokijski gudački kvartet, Eberhard Felca.

Svira staru francusku kopiju violončela „galjano" iz 1798. godine.

Autor emisije: Ana Ćirica

broj komentara 0 pošalji komentar
Pozitivna trema Pozitivna trema

Autor:
Ana Ćirica

Autorska emisija usmerena je na našu muzičku scenu i bavi se prevshodno temama u vezi sa klasičnom muzikom, uz povremene iskorake u druge oblasti (džez, "world music"). Ciljevi ove emisije su informativnog i edukativnog karaktera: usmeriti pažnju ka muzičkim umetnicima koji nisu dovoljno medijski eksponirani, mladima koji tek stasavaju na tom polju, kao i muzičarima koji nisu u prvom planu na koncertnim podijumima... [ detaljnije ]