Maja Šuša i Jovan Jelisavčić (Bašta Fest)

Naši sagovornici su glumci Maja Šuša i Jovan Jelisavčić, osnivači internacionalnog festivala kratkog igranog filma – Bašta Fest.

Put će nas odvesti do Bajine Bašte - gde ovaj festival raste iz godine u godinu, a brojni su razlozi zbog kojih je važan: aktuelizuje i afirmiše film među mlađom populacijom, pri čemu veliki broj osnovaca i srednjoškolaca ima priliku da uči i istražuje o filmu kroz posebne edukativne programe kao što je Kritični kamp. Sa druge strane, Bašta Fest dodeljuje i glumačke nagrade, što je retkost za festivale kratkog filma i što posebno aktivira autore filma da učestvuju na festivalu. U selekciji, fokus je stavljen na filmove koji se ističu zanimljivim glumačkim ostvarenjima i u kojima se oseća saradnja između reditelja i glumca. A kažu da je druženje na Bašta Festu nešto što posebno vredi, pa mnogi koji dođu u Bajinu Baštu na događaj - to doživljavaju kao letovanje. Iako su Maja i Jovan možda mogli organizovati festival i u Beogradu, smeštanjem celog konteksta u jedan miran, manji grad kao što je Bajina Bašta, dali su odličan primer kulturne decentralizacije koja je preko potrebna. 

Naravno, Bašta Fest nije jedini projekat kojim se Maja i Jovan bave već su oni, kao glumci, angažovani i na raznim „drugim stranama”, što će takođe podeliti sa nama. A osvrnućemo se i na pozorišnu i filmsku situaciju u našem društvu, posebno kada je reč o mladima i njihovim šansama. 

Kroz emisiju vode Jovana Zec i Petar Protić.

broj komentara 0 pošalji komentar