Болест са стотину лица - мултипла склероза

Од мултипла склерозе у свету болује око два милиона људи. У Србији, како се процењује ту болест има око 8 хиљада људи. Шта је тачно узрокује не зна се.

Мултипла склероза је неизлечива а оболели и њихове породице суочавају се са бројним проблемима. Називају је и "болест са стотину лица".

Најчешће оболевају млади у најпродуктивинијем животном добу. Због сталних погоршања и компликација, оболели су принуђени да напусте посао, школу. Живот им се, кажу, из корена мења.

Мирко Ненадић: "Човек је некада пешачио, пређе по пет километара, а дође у ситуацију да не може километар пешке да прође без кола и помоћи а да не помињем одлазак на море."

Ристић Јованка : "Доста ми је променило живот, прво млада сам оболела, друго малу децу сам имала. Плус, морала сам да се борим, прво због себе и децу да извучем да заврше школу".

Највише их погађа то што друштво, не обраћа довољно пажње на њихове проблеме.

Процедуре за остваривање неких права су сувише комликоване, кажу, и за здравог човека, а не за њих који без помоћи не могу да задовоље ни основне животне потребе.

Једини ослонац им је породица.

Милован Васић : "Тражиш превоз- кажу нема, с колима док је доведем овде, из кревета у колица и из колица у кола....То су велики проблеми а ни одакле помоћи нема."

"Та врста обољења ствара проблем и за њихове читаве породице, па ако болесник нема оданог члана у породици који би му помогао, он је буквално- пропао.", каже Славољуб Марковић.

Један од проблема је и недостатак адекватног простора-наменског објекта где би најтеже оболели могли да долазе на терапијске вежбе и да бораве током дана.

Удружење оболелих у Београду, које има око хиљаду чланова, покренуло је акцију за отварање дневног боравка за оболеле од мултипле склерозе.

Апелују на надлежне и све људе добре воље да помогну јер ова болест може да се догоди било коме.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(среда, 16. апр 2014, 22:02) - anonymous [нерегистровани]

problem m.s

Tacno je da nam je potrebnija tudja nega i pomoc,kao i lekovi koji su nam potrebni,jer nismo svi iz Beograda.Svuda se pominje higijensko dijetetski rezim, to mora da se plati,ali od penzije to je nemoguce.Ja sam imala tudju negu i pomoc dve godine pa su mi ukinuli i vec tri godine je ne primam,a moje stanje je mnogo losije nego pre.Mislim da nisam jedina.

(среда, 09. апр 2014, 22:00) - anonymous [нерегистровани]

sve je laz

ovde pricaju o nekim problemima a niko ne spominje da lekove drazva ne daje to je najveci problem ,, sa lekovima bi bilo mnogo lakse

(среда, 09. апр 2014, 20:12) - anonymous [нерегистровани]

pomoc

Najveca pomoc drzave bi bila da nam odobri novcanu nadoknadu za tudju negu,nasa bolest je nepredvidiva,a to bi nam bilo od velike pomoci