РТС Телетон – прилика за помоћ деци са оштећењем слуха

"Да сви чују наш глас - имајте слуха за нашу децу", назив је Телетона који РТС организује у уторак 24. маја. Циљ хуманитарног шоу програма јесте прикупљање новца за куповину апарата којима се на време открива оштећење слуха код беба, а онда благовремено почиње и лечење.

РТС је медијски партнер акције за прикупљање апарата који откривају оштећење слуха, коју је почетком марта покренула Блиц фондација, а коју подржава и Министарство здравља.

За опремање свих породилишта апаратима за неонатални скрининг слуха неопходно је 25 милиона динара. До сада је прикупљено девет милиона.

У Србији се годишње роди око 60.000 беба, а код 300 се јави оштећење слуха.

Дуња је рођена у Гинеколошко-акушерској клиници у Вишеградској у Београду, највећем породилишту не само у Србији већ и региону. Захваљујући важном апарату који је у ту клинику стигао данас, Дуњини родитељи на време ће сазнати да ли девојчица добро чује.

"У нашој установи годишње се рађа 7.000 беба. На почетку желим да се захвалим, Блиц фоднацији, 'Теленору', Министарству здравља, али и свим медијима, а првествено РТС-у", каже директор Клинике за гинекологију и акушерство КЦС проф. др Александар Стефановић.

У оквиру акције од почетка марта, важне апарате за неонатални скрининг слуха добило је 13 породилишта. У Нишу је од тада прегледано 505 беба.

"Нисмо нашли ниједну бебу са потпуним недостатком слуха, има 15 беба које су прослеђене на даљу обраду", каже директор Гинеколошко-акушерске клинике КЦ у Нишу др Бојан Лукић.

Др Татјана Николић са Неонатологије у КЦС каже да је откривено да многа деца која имају оштећен слух нису имала никакве факторе ризика које би их упозорили.

Да свих 56 породилишта у Србији добију апарате за рану дијагностику, потребна је помоћ хуманих појединаца и друштвено одговорних компанија. Све који могу и желе да помогну позивамо да подрже Телетон, који је на програму РТС-а наредног уторка од 21 сат.

Програм из два студија имаће многобројне госте, музички програм и репортаже, а сваки позив и СМС на број 2552 помаже нашој деци да боље чују.

Опширније о Телетону и о бројевима жиро-рачуна можете прочитати овде.

Остали аутори: Ана Стаменковић и Драгана Сотировски
број коментара 0 Пошаљи коментар