У Борову промовисан нови часопис српске заједнице у Хрватској

Први број новог часописа "Мали културни магазин" промовисан је у Борову. Ово је нови лист српске заједнице у Хрватској чији је издавач Српска културна заједница Борово. Часопис је штампан на српском језику и ћириличном писму у тиражу од 250 примерака, а предвиђено је да излази једном месечно.

У првом броју на 16 страница читаоцима је представљено неколико занимљивих текстова, међу којима су: Сава Мркаљ - симбол културе Срба у Хрватској, аутора проф. др Душана Иванића; првонаграђени есеј Софије Милошевић на конкурсу „Мала птица" 2018. године у Београду; обичаји везани за прославу православног Божића као и прича о Сари Атлагић - младој, талентованој песникињи из Вуковара.

"Часопис ће се бавити искључиво културом, значајним догађајима и знаменитим личностима из културног живота наше националне заједнице, како из историје, тако и из савременог живота. Настојаћемо да читаоце информишемо о свему што је од интереса за нашу заједницу, без утицаја било какве политике, чуваћемо наш национални идентитет, развијаћемо савремени српски језик, представљаћемо различите културне ствараоце, можда недовољно познате, приближићемо читаоцима многе гране уметности, користећи своје национално писмо ћирилицу", рекла је главна уредница Сретенка Чаовић.

Удружење Српска културна заједница Борово је основано крајем прошле године са циљем очувања културне баштине српске националне мањине у Републици Хрватској, а промоција часописа Мали културни магазин била је прва активност удружења.

број коментара 0 Пошаљи коментар