Лондон: Дан сећања на жртве геноцида у НДХ

У оквиру Српског месеца културе у Великој Британији, 20. фебруара, у цркви Свети Сава у Лондону, Фондација за сећање на Јасеновац и Холокауст као и сваке године, обележиће Дан сећања на жртве геноцида у НДХ почињене од усташког режима током Другог светског рата.

Гост овогодишњег догађаја Родни Аткинсон, угледни британски политичар и писац, ће се заједно са директорком Фондације Драганом Томашевић, осврнути на своја истраживања и политичке перспективе које су довеле до геноцида над православним Србима, саопштавају из Фондације.

Драгана Томашевић ће публику упознати са тим како је та политика спроведена у дело, кроз пример покоља у селима Шарговац, Дракулић, Мотике, рудник Раковац, као и у школи у Шарговцу, где су на зверски начин убијена 52 детета. У тим местима је 1942. године Други батаљон Павелићеве тјелесне бојне предвођен фратром Мирославом Филиповићем и уз помоћ локалног католичког становништва, побио, без иједног испаљеног метка, 2371 правосавног Србина, од којих је било 551 дете.

"С обзиром на то да су немачки генерали, у тадашње време "амбасадори" Хитлера у НДХ, дигли код самог Хитлера онолико прашине око овог покоља, дотични фратар је био "ухапшен" од стране усташа, те у затвору унапређен у чин официра. Одатле је одмах отишао у Јасеновац да служи као војни каплан, па је због клања које је лично извршавао, "унапређен" да води Јасеновац у одсуству Макса Лубурића", каже за РТС Драгана Томашевић, директорка Фондације.

Овај крвави пир остаће јединствен у историји као најмасовнији једнодневни покољ српског становништва у НДХ.

број коментара 0 Пошаљи коментар