Представљени "Срби у Немачкој"

У згради Генералног конзулата Републике Србије у Минхену, прошлог петка, представљена је књига историчара дијаспоре Марка Лопушине из Београда.

Организатор промоције дела "Срби у Немачкој" била је Српска културна заједница, коју предводи госпођа Милица Кончар.

"У покушају да објединимо српски народ у расејању, организовали смо предавање нашег најбољег познаваоца дијаспоре, Марка Лопушине, о његовој књизи и о стању српске дијаспоре данас и сутра. Лопушина је истакао да су Срби у Немачкој најорганизованији део нашег расејања. Да смо ми зачетници српске колоније модерног доба, после Другог светског рата, и да је на нама обавеза да расејање уведемо у 21. век као једно национално биће" изјавила је Милица Кончар.

Данас у Немачкој има више од 400.000 наших људи, који су показали амбицију да Србе уздигну унутар ЕУ. Немачки Срби су организатори Европске смотре српског фолклора, Европског првенства српских кошаркаша и Савеза Срба подунавских земаља. То их обавезује да направе и светски савез Срба, како би били предводници читаве дијаспоре.

Представљању ове књиге присуствовали су конзул РС Јелена Стојановић, чланови хора "Сингидунум", активисти Мића Крецуљ са супругом и Љубомир Кончар, прота Слободан, као и хуманитарац Далибор Вишић.

Лопушина је нагласио да је Минхен град у коме је први Србин дошао још 1896. године, а да је данас место у коме се рађа прва светска, а наша Телевизија српске дијаспоре.

Следећа промоција књиге "Срби у Немачкој" заказана је у Штутгарту, предстојеће јесени. 

број коментара 0 Пошаљи коментар