Прослава 800 година аутокефалности СПЦ у Чикагу

Пикници на имању манастира Нова Грачаница су једна од највећих традиција у српској заједници у Чикагу и овом делу Америке. И овогодишњи пикник поводом прославе Дана независности САД привукао је посетиоце који су дошли да посете манастир, уживају у спортовима на обали језера, друже се са пријатељима и пробају српске специјалитете.

Госте је поздравио владика средњезападноамерички и новограчанички Лонгин. Владика је говорио о историјату и значају манастира. Игуман манастира Нова Грачаница, Серафим Балтић, поздравио је на бини параолимпијског маратонца Горана Николића из Крагујевца који је дан пред пикник остварио подвиг који улази у Гинисову књигу рекорда, истрчавши 77 маратона за 77 дана.

Посетиоци верују да је важно одржати ову традицију. Перо Станојчић, председник Црквеношколске општине у Јужном Чикагу каже да Срби поштују своју нову отаџбину Америку али исто тако воле Србију и никада је не заборављају.

Неђа Томичић каже да је на пикнику увек лепо али да би волела када би долазио што већи број младих људи који су се последњих година доселили у Чикаго. Истог су мишљења и Душан и Милијана Простран који већ годинама не пропуштају ниједан пикник.

Од 13. до 16. јула на територији манастира Нова Грачаница и Светог Саве у Либертивилу одржава се сабор као и прослава 800 година аутокефалности Српске православне цркве. У Новој Грачаници ће тако у суботу о православљу и шта за њега оно значи говорити амерички глумац Џонатан Џексон, добитник пет награда Еми.

У недељу је велика литургија у манастиру Свети Сава, после које ће бити одржани свечани банкет и програм. Очекује се долазак свих владика из САД, великог броја свештеника као и многих других чланова српске заједнице у Чикагу и околини.

број коментара 0 Пошаљи коментар