Париз у Цвијети Зузорић

У "Цвијети Зузорић", Париски салон нове реалности, београдској публици представља дела 64 уметника апстрактне оријентације. У престоницу су дошли уметници које је предложио Комитет нове реалности, један од најзначајнијих париских салона који постоји већ 67 година.

Уз Оливијеа ди Пизија, комесар изложбе је наш француски уметник Милија Белић који је своју каријеру везао за Париз где је као стипендиста француске владе отишао пре три деценије.

У престоницу су дошли уметници које је предложио комитет нове реалности један од најзначајнијих париских салона који постоји већ 67 година, каже Белић.

„У Београду имамо прилику да угостимо чувени париски салон „Реалите нувел" са избором од 64 савремена француска уметника или уметника који тренутно раде и живе у Паризу. То је први део приче. Други део је изложба која се отвара у Галерији РТС-а и зове се „Нова српска апстракција" где ће бити приказани радови 32 наша савремена уметника. Оно што је интересантно са те изложбе ће бити направљен избор уметника који ће представљати Србију на наредном салону „Реалите Нувел" у Паризу" каже Милија Белић.

„До изложбе је дошло тако што је један од наших излагача, г-дин Милија Белић, нас позвао да се сретнемо са српским уметницима. Нама је то било јако интересантно, дошли смо и сусрели се са бројним српским уметницима и они ће у септембру месецу доћи и посетити нас на нашем салону и уколико се створе јаке везе, зашто да не, можемо размишљати да ово постане традиција" закључује један од комесара ове изложбе, Оливије ди Пизи.

Овде излаже шездесетак уметника али на салону који се одржава сваког септембра у Паризу, представи се до 400 стотине стваралаца из свих крајева света.

"У Паризу сам пронашао своју уметничку породицу и ево довео је у Београд", поносно истиче наш и француски уметник Милија Белић. 

број коментара 0 пошаљи коментар